RSS

Welcome My Blog for you share information

Pemilik Tulang Rusuk Ku

Qaseh Yang Hilang


INILAH KISAH CINTAKU

Qaseh Yang Hilang

PROGLOG

AK hanya insan biasa tiada nama,tiada rupa, tiada harta, tiada apa2 yang istimewa tentang ak…

Ak dilahirkan dalam kuarge biasa je.Ak ada dua org akak,abg n adk.. Ak bongsu xjd hehehe,ak sayang kuage ak,terutama mak ayah ak,adk ak abg n baru kakak2 ku emmm
Mak ak ckp ak len dari yg len?? Ak pn pelik gak..emmmls nk pk yg ak tau ak jd diri ak.apa ak bt ak sanggup tanggung risiko.emmm nangis memang teman sejati ak.Mak ak cakap masa kecik ak selalu nangis.Mak ak ada ckp ak beza dari yg len… Entah la ak xpasti…ak memang tiada rahsia gan mak ak,semua masalah pape pn ak akn bagi taw mak ak,ak bukan anak mak,tapi ak sayang mak ak,so better mak ak taw sape ak,I mean perangai ak la…

Ak hanya ada ilmu,syukur ak dikurniakan akal yang mampu membuatkan ak berfikir dapat berfikir yang mane baik dan buruk dan… ak suka berfikir,terus berfikir tentang “ my life”

Merepek??itulah ayat yang keluar dari teman2 ku dan juga someone tidak dapat ak lupakan.

Tiada seorang pun yang faham akan diriku, syukur ak ada kuarge yang sangat memahami ak bagi ak semangat,ak..ak tiada rahsia dengan orang2 yg ak sygi.Ak syg mereka….
Sebagai seorang hamba…ak nak jadi seorg taat dan patuh dgn PENCIPTA, Sebagai anak... ak syg mak ayah aku…ak nak bahagiakan mereka,ak nak jadi anak yg dapat membahagiakan mereka…hanya mereka yang faham ak..mereka faham ak… sebagai adk ak syg abg n kakak2 dan adk ku yg ak kena buli dan sebagai seorang perempuan….ak mempunyai perasaan sayang pada seseorg…

Orang ada cakap kita seharusnya sayang kepada orang yg sayang kita n ak pernah membalas nya tapi ak dilukai… Now buat pertama kalinya ak menyayangi seseorang tanpa mengetahui perasaannya...

Orang cakap kita mesti memberi,barulah kita akan menerima…so,ak terpaksa bagi taw.. Ak… sayang….
Dia nak taw,ak try nak hindari tapi e2 namanya hipokrit!! Jadi ak jujur pada diri ak dan dia….ternyata dia memberitahu ak, ak yg membuatkan dia jth syg pada ak… ak yakin mungkin dia dapat rasa keikhlasan at ak nak mengenalinya.. Namun harapan ak nak lebih mengenalinya terpaksa ak lupakan… Tapi dapat kah ak?Ak pernah ckp seandainya ak kehilangan ingatan ak.. ak xkn lupa kuarge ak,dia dan kuarge dia….
Dia Seseorg yg taat akan ibunya,ak sayang dia,ak syg dia sangat2…. Dialah insan pertama ak sayangi walaupun ak bukan yg pertama hadir dalam hidup nya .Bertuah siapa yang akan memilikinya…..

Ak ingin jadi orang itu….tersangat ingin tp ak … ak xlayak utknye Ak sayang dia. Ak sayang dia…sayang sangat2
Harapan at ak ingin hidup bahgia,tp kenapa sering saja at ak di lukai.Baru ak cuba nak bercinta lalu kau… kenapa mesti ak yg jadi mangsa?
Harapan ak nak kekal bersama hanya tinggal igauan… walaupun ak dan bertahan xputus asa…tapi ak tiada daya..
Ak sayang dia…dia anak yg taat,dia anak yang taat
Ak sayang dia….

BERMULANYA DISINI

Nama yg ak miliki adalah ea’mie,Ak perantau kat cni,emmm,Ak tinggal dengan rumate ak seorang utara,seorang timur Ak pulak di tengah2 kot hehehe.
Dalam bilik ak semua course SAINS….,yang bezanya di belakang.Orang cakap satu bilik satu course bahaya!
Nasib baik lah kitaorang len course.Nama rumate ak ana dan ie’lah

Nangis-nangis!!,ea’mie ko xdak keja len kah? ana memarahi Ak, ie’lah geleng kepala.Ak tersenyum walaupun mata bengkak!!!

Jangan nangis kerana lelaki!! Xguna ko nangis kerana org yang xhargai ko.ujar ana
Dahlah mie mungkin ada yg lebih baik dari dak laut tu….ujarnya lagi

Na, ea’mie sayang dia,dia yang buat ea’mie sayang dia,dia na… lau dia xpaksa at ea’mie macam ,ea’mie xkan mengaku sayang dia na…tapi kenapa dia buat macam ni?

Ea’mie…lelaki ea’mie.ujar ana lagi

Bukan senang na,na taw kan,ea’mie mane layan orang xkenal,Dia usaha taw nak kenal ea’mie.Bahkan dia sanggup col abg ea’mie walaupun xdapat cakap sebab abg busy.
Dari situ ea’mie tgok dia lain,sanggup nak kawan gak walaupun ea’mie tolak.Ea’mie sayang orang yang sayang ea’mie na…dah dia cakap sayang..dahlah ana xkan faham.

Ana faham!!,ea’mie terlalu jujur,terlalu percayakan orang,terlalu sayang orang.xboleh macam tu!..U must ada EGO! mie

Ea’mie xpandai main-main lah,segala ea’mie nak ea’mie usaha,na taw kan ea’mie pernah cakap,bukan senang taw nak masuk u,lau result gempak pun tp xdak berkat xdpt,ea’mie doa taw xputus asa.Macam berkawan ea’mie doa moga-moga dpt kawan yang jujur.Bukan suka suki nak kawan gan dak laut tu..dia yang nak kawan dia yang mintak… dah lah!!

Ea’mie…ana dah xtaw nak cakap apa dah.Hak ea’mie nak sayang dia tp tengok lah dia sayang ea’mie ke?Dia xkan buat ea’mie macam ni,lau dia betul-betul ikhlas.

Ea’mie dah cakap dari awal kat dia, bukan senang nak buat ea’mie sayang orang.Kenapa dia berubah na…

Dah la ea’mie,nanti ada lagi yang lebih baik dari dia..ujar ie’lah
Lagi pn xjumpe ag kan,just tengok gambar je kan? Lagipun ea’mie akan dapat yang lebih dari dia,dia dah la kechik,e2 nama gelaran dia kat lumut sana kan…hahaha,biasa je ana tengok,kat sini lagi ramai.

Ea’mie xmau kat sini,dapat kat sini,xjadi belajar…

Yelah tu…dapat yang jauh pulak asyik makan at buat apa!Sampuk ana

Betul cakap ana tu..dah la mie,lupakan dia.ujar ie’lah
Bukan senang.Aswad ……na

Lau betul dia xnak ea’mie,mane kata putus???

Ea’mie!! Lelaki..dye curi no ea’mie dari abg Ady ea’mie kan??
Dye nk mainkan amy je tu..lelaki na…ujar Ana

Ea’mie akan terus Tanya dia na…..ea’mie syg dye.

Ea’mie!!! Pls lah..wake up! Ea’mie x jumpe dye ag..couple apanya

Ea’mie nak kata putus na…

Ea’mie xtakut terluka ke?soal ie’la

Ie’lah…ie’lah kan taw amy suka terus terang,walaupun seteruk mane pn terluka e2 lebih baik dari xtaw pape.Memang ramai orang xleh terima kebenaran,tapi yang sebetulnya,e2 yang setepatnya.Kebenaran lebih baik dari tipu,walupun sakit na..Lama nanti ok la…
Dah-dah..lupakan dia,try ok! Ea’mie boleh.

Epilog CINTA PERTAMA KU..




Ana akn tolong…kita mintak bantuan seseorg ye..pujuk ana.

Tapi…ak masih ragu-ragu untk meminta bantuan someone e2! Ak diam..

Ok,na bantu ea’mie ye.

Dia hanya nak main-main!!!

Aswad!!! AK BENCI DIA!!Dia tpu ea’mie na….
Ea’mie nak dengar dari mulut dia na….

Ea’mie tolong la.!!! Marah ana
Just cinta handphone...mengarut lah ea'mie..kenapa ea'mie leh jatuh cinta mcm tu?knl pn x lagi..jumpe jauh sekali.

Ermmm..ak mengeluh.
Entah hal hati na,ea'mie pn x faham...

Beberapa minggu kemudian….

Ei’m…..Kehadirannya memang tepat sekali untuk menyelamatkan keadaan.

Ea’mie jgn esau ye,ei’m akn try Tanya dia.

Thanks ei’m…

Ea’mie..ea’mie kena faham.

Betul cakap ei’m…ea’mie faham dah kenapa dia buat macam tu…
Thanks sedarkan ea’mie…

Masa…ak perlu masa untk terima hakikat.Now Ak nak and berharap dia akan bahagia.Walaupun ak sayang dia,now ak kne stop n lupakan dia,dia dah lupakan ak…. Moga dia bahagia…

FINALLLLLLLLLLLLL
Akhirnya ak akan menduduki final exam tuk sem ini.

Sedih la na…ujar ku
Dia dah hepy ke sekarang??balas Ana.
Ea’mie!!! Jangan fikir dia lagi!! Marah Ana

Ea’mie ni pelik la orang dah lukai at,ea’mie boleh doakan dia bahagia,malah masih amek berat soal dia lagi?? Emmmm ei’la mengeluh panjang

Tired!! Paper bila nak bes ni!! Nak balik umah…..

Hye msj gan siapa mie?soal Ana

Hehehe kawan baik ana la..dia baik,and senang la gan dia,dia mendengar bagi nasihat yang berguna taw.

Hahh! Ea’mie hang jangan nak jatuh at plak,mamat tu ayat hang,hang jangan cair lak… pesan Ana.

Banyak ak taw tentang Imran,..Ana banyak bercerita tentangnya,ak rasa dan suka dial ah hahaha merepek je ak nie,tapi dia baik lah..

Dia leh tahan taw mie.ujar Ana

Ye ke?

Ana dia mintak pic lah?ujar ak pada Ana

Siapa mie?soal Ana

Ei’m…..

Bagilah mie,percayalah dia baik taw.

Ok,cos dia kawan ana,ea’mie

Na kawan baik na ,mata dia kuyu gak lah,same with me hehehe

Boleh tahan gak,mesti ramai awek!!

Dengar cerita dulu adalah,,,tapi now xtaw la,maybe perangai dia dah berubah and maybe x,xtaw lah mie…

Muda-muda lagi dah kerja government..dia kerja kat APMM a.K.a M.inforcement,senang cite dak laut gak….anak sulung,dari empat orang,adik perempuan seorang dan dua lelaki…

Ea’mie
Awat? Dah xmau nangis erk??

Ala na nie….entah lah baru je terbuka mata nie..bla dgr apa ei’m ckp.
Nangis kan teman sejati ea’mie

Ea’mie kan lebih suka nangis dulu baru gembira,nak kan sesuatu bukan senang, mesti ada dugaan dan cabaran dia dulu betul x?soal ku sambil tersenyum.
Nak merepek lagi la tu…

Up to u k,nak cakap merepek ke x ke..
Ramai suka ak tapi ak xdapat suka diorang.Ana pernah berpesan kepada ku.Jangan permainkan ei’m taw.ei’mie na rasa nanti mie mungkin ada masalah nak buat keputusan taw..

Kenapa lak na cakap mcm tu??

Entah la,ei’mie kan baik kan semua orang,orang pijak kepala pun ea’mie still baik gan diorang,x mustahil ramai yang akan jatuh at nanti..

Ea’mie xlawa la na…hehehe

Yelah tuuuu…

“ad borg kosong x”_ea’mie

“nape”_ei’m

“ad x?”_ea’mie

“byk ag..”_ei’m

“nak isi?”_ea’mie

“Serius nie”_ei’m

“bg la dlu peluang,dpt isi nama dlu…hehe”_ea’mie

“ok”_ei’m


Ak tersenyum,sambil memandang hanset ditangan

Jangan berangan la mie… study la..ujar Ana

Gah study la nie…

Na Aswad mesti gembirakan?

Ea’mie!!! Marah Ana

Asyik nama e2 je sebut.dia hanya mainkan ea’mie.ea’mie x benci dia ke??soal ie’lah
Xpelah…asalkan ea’mie xsakiti dia,biar jelah…asal dia gembira,dia akan bahagia nanti…dialah Cinta Phone Pertama ea’mie..

Cinta alam maya!sampuk ana..ak ie’lah dan ana tergelak.

Orang ada cakap pape mesti ada balasan… kita buat baik dibalas baik kan?yakin lah biasalah “LIFE” Walaupun kita buat baik tapi kita di kecewakan,terus disakiti…jangan putus asa,yakin lah pada diri.. dan ea’mie xnak dia dilukai,moga dia akan dapat yang terbaik nanti. Lagi pun ea’mie dah terima dah na..dia dah buang ea’mie.
Bukan lah…dia xjumpe mie lagi,jumpe nanti mesti semua akan berubah…

Ah dak navy macam tu lah….

Dah lah, Na yakin mie akan jumpe someone yang jauh lebih baik n ensem lagi taw,yang dapat jumpe face to face… nanti jumpe la ei’m bila ea’mie balik kampung
Insya allah…

Beberapa bulan kemudian

Ak sayang dia…
Kerana dia ak….dihargai,apa ak nak… bukan tapi at ak inginkan dari orang yang ak sayang..dia bagi semua itu…ak sayang dia dia bagi ak kenal semua ahli kuage dia, dia anak yang taat ak sayang dia
Ak sayang dia..ermm xpe rasa saying xsalah…..detik hati ku
Dulu ak sayang orang yang sayang ak tapi semuanya permainkan ak,ak kena berubah.Now ak nak sayang orang yang ak sayang tapi ak takut.. ak takut dia akn pergi kepada orang yang dia sayang…

Thank… satu ucapan kamu yang xkan ak lupa….

“Ie’m sayang ea’mie”
Talian di putuskan..hanya e2…. kata2 e2 ak rasa ikhlas darinya,naluri ak xkan tipu ak… ak yakin e2 dari atnya
SBF…hanya kita berdua yang tawkan?? 2 makna..hehe

“Thanks ie’m….Ea’mie sayang im….”_ea;mie

Dah puas dah borak?Borak apa tadi gan mum?_ei’m

Ye… SERONOK!! Mum peramah…ea’mie rasa mcm dah lama kenal,tapi tadi takut nak col..xtaw nak cakap apa..semua sepontan.

Thank ie’m…ie’m orang yg bagi apa at ea’mie nak,ie’m taw kan?ea’mie dah cakap ea’mie nak sayang mum abah ie’m kerana diorang ea’mie dapat sayang ie’m diorang lah insan yg terpenting. Ea’mie nak sayang diorang,ea’mie nak anggap macam mak ayah amy taw….
Ie’m…………..

Ea’mie sayang ie’m…..

Bru nak sayang owng..sindir ie’m

Hehehe ak hanya mampu gelak

Suka dia erkk…

Ak hanya mampu ketawa senang at.

Abah baik..peramah..suka cerita tentang ie’m…

Tima kasih taw…

Emm belajar leklok taw..

Insya allah…ea’mie nak Berjaya,taw ie’m kan nak ea’mie berjaya,ea;mie xkan hampakan orang yag ea’mie sayang..terutama mak ayah dan….

Siapa!!!celah ie’m

Mum abah…emmm mum abah,mak ayah,mum abah!!

Lagi???

Budak degil tuu….jawab ku selamba

Siapa??

Xtawwww…


Na….

Ea’mie sayang dia..kenapa semua ini berlaku??ea’mie xdapat terima…

Ea’mie ie’m Nampak baik.. ujar ie’lah

Dia memang baik ie’la!!ak tegaskan

Tapi nape dia buat ea’mie macam nie?? Ujar ie’lah

Xtaw!! Balas ku

Dah 2 ea’mie… pujuk ana

Sekelip mata? Nak lupa?? Lau hilang ingatan ok gak hahaha ak gelak walaupun at ak remuk.

Ank abh kena tbah!

Ea’mie sayang ie’m cik….

Cik taw… ak xmalu cakap,sebab ak betul2 sayang dia
Lagipun ak pernah makan semeja dengan mum abh n adk dia…

“Suatu hari nanti ea’mie akn datang umh cik sebagai menantu”_uncle Mie
Bagusnya ak doakan itu…lalu ak membalas msj

“Insya allah cik,lau ada jodoh” _ea’mie

“Belajar betul2 taw,ingat harapan mak ayah kat kampung,cik selalu doa kan ea’mie”_uncle

“Tima kasih cik”_ea’mie

Ea’mie!!! Jerit ana

Ak tersedar dari lamunan..lalu ku sapu air mata

Ye na….

Lupakan dia mie!!!

Ook!

Mana ada ingat dia! Ak menafikan

Kenapa nak sayang orang mcm tu? Tengok rupa macam baik tapi..kata2 ie’la segera ak potong

Dia baik ok!!

Nape tengok mcm tu? Soal ie’m

Comel…cantik…jwb ku

Apa?soalnya dan ak terus memandang nya…

Bulu mata??

Dah3 cukup ea’mie!!!!

Ada apa??lantang suara ku,terkejut dengan panggilan seseorang.

Jom p mkn…ajak yana coursemate ak

Lupakan ie’m!! ie’m dah xanggap ea’mi “Sbf” lagi sejak ie’m berubah ari tu…!!Ie’m dah berubah!!

Janji ie’m.. Nak tunggu ea’mie??

Lupakan…

Ie’m yg cakap ini bukan ea’mie yg ie’m kenal, when ea’mie ckp nak putus asa!!!

Now ea’mie ingat semua kata2 ie’m…

Kenapa??

Ok jujur..xdak restu!! Faham! Dah3 mum n sedara ie’m dah carikan calon untuk ie’m…
Cepatnya…patut la tadi abh msj cakap.. jgn balas msj lagi ada masalah kuage

Kenapa xcakap awal2??

Ingat tak lagi janji ea’mie?? Ea’mie akan pergi when ada someone sayang ie’m sayang mum abh.. dan mum abh ie’m suka perempuan itu… dan kuage ie’m xsuka ea’mie.

Moga bahgia ie’m….

EA’MIE!!! Xguna nangis kerana lelaki!!

Habuk masuk lah..pandai ak menjawb

Yelah tu...Jom pergi makan ajak ina

Errrrkkkk…amek kan ea’mie nasi? Mata bengkak laa hehehe
Yelah…
Ea’mie hilang orang yg ea’mie sayang..Semua bukan dia je ie’la…mum abah dia gak..

Why?? Abh dia selalu amek berat sal ea’mie.. dan ie’m…ea’mie xsuka maths..dia selalu marah n nasihat banyakkan latihan… cikgu BI ea’mie ie’la….

Dah2 ea’mie…sabar ye

Maaf ie’la ea’mie nak luah…

Anggap sebagai pengalaman, bagi ea’mie matang.. n nasihat ie’la jangan sayang orang dengan mendalam…jangan percayakan orang.

Mana pandai sayang orang main2..Bantah ku

Bukan macam 2... Jangan sayang mendalam nanti terluka teruk? Ea’mie nak terluka lagi?

Ak diam…

Na…. ea’mie buntu!! Dulu dia cakap jangan putus asa, Memang bukan sifat ea’mie, mulut cakap pts asa tp at x na…bukan senang nak ckp sayang,doa mintak petunjuk betul ke ea’mie sayang dia??Ternyata di bibir nie selalu cakap APA???
Ana n ie’la taw Kan…

Ak akn tetap sayang narmi…ak perlu masa…

Ak yakin jika ak ikhlas sayang dia dan dia pun ada rasa yg sama,dia akn cari ak dengan restu mum dia… masa akan tentu segalanya…

YEP…cinta pertama ak,ak nak sayang kedua ibu bapanya baru ak dapat sayang n cinta dia setulusnya…Ie’m yang bagi semua e2…ALLAH bantu ak untuk lupa dia….

Buat orang kesayangan ak,Ak doakan kamu gembira dah dapat orang yang kamu sayangi dan kuarge mu menerimanya.Moga kamu dapat yang terbaik,hanya doa akan satukan kita…

Putus Asa!! Ye ak akn putus asa,maafkan ak im,maafkan ak,kau kenal ak kan? Ye ak degil!!Tapi mulai ari ini,ak akan putus asa,sebagaimana pesanan kamu pada kawan ku…ak akn try,tapi satu permintaan ku…jangan mintak ak padam memori kita,ak xdapat melainkan ak hilang ingatan ak…walaupun ak bisu,buta!!Ak xkan pernah berkata sepertimana kau meluahkan “perkenalan kita satu kesilapan”..kau silap im….ak xmintak tapi if ak buta ak xkan lupa kamu.At ak xkan buta,ak yakin andai ak ikhlas kau akan dapat rasa.enaugh!! Sememang ak degil!! Ermmm….”ak mengeluh..

Awat mengeluh mie?soal Yana cousemate ku

Xdak pape la…

Ea’mie???marahnya..

Nak masuk maritim….nak jadi askar!.....kerja gila belajar tinggi tapi nak masuk rekrut,hahaha…pedulikan cakap org pape yang penting cita-cita ak….

Ea’mie!! Belajar la..dulu.sayang taw dah separuh jalan taw,result ok apa!!!

Bukan nya ea’mie xdpat nak cover semua…ea’mie yang nak masuk u rite???bukan org len paksa !!

Yela-yelaaa….org ckp nanti..ada rezeki org p la sayang oiii…
Xyah lah lasak sangat taw…

Emmm jika dulu cita-cita ea’mie nk jadi cikgu,bertukar ke sekolah menengah nak jadi polis or lawyer taw..dapat result dalam at nie ada dua perkara yang menganggu taw…
Pe mie???

Xsabar nak taw kisah org…xmalu!!!

Ea’mie nikan !! Yana buat muka..xdapat polis ea’mie dapat u!!!

Hahhh!! Ea’mie dah taw dapat ke?

Xlah at!!! At yang menyatakan hal e2.

Bukan ea’mie dah masuk form 6??erk…

Yup tapi hanya sementara…ea’mie xrasa ada kt situ..coz…. tengok result la sayangggg…ermmm lau terus form 6,sure ea’mie kena pa sarawakkkk…

Awat kat sana lak mie?

Biasalah dak ekonomi…

U banyak ada kat sana lagipun ea’mie minat Ekonomi…so dah research..dah..,yang sure lepas form 6,lau x UPSI,mst u belah Sabah Sarawak lah…

Dah3…sambung yang tadi…

At ea’mie…ea’mie xmau..duk form 6…eemm dapat tawaran banyak!!!tapi satu pun at nie xmau..gara-gara boikot!!!

Boikot!!nape ea;mie??sal pe??

Tawaran utk belajar Business Stdy,dihalang….dah la forget it!!xmau ingat lagi!! Now ea’mie kat cni…jadi dak survey kt cni…

Gtaw la masa dapat tawaran mcm mne??

Ermmm… maacm nie….

Ayah…p la tgok surat org…..rengek ku..

Surat apa plak mie…

Emmm..ayah.. mak…lau org dapat u org nak p….

Ko ni berangan jelah mie!!sampuk adk ku

Hello.. ak dah xdapat polis!!kawan ak yg mintak lau banding gan result ak,badan ak nie ,ak layak lagi taw…tapi kenape ak jer tercicir dari panggilan temuduga???

Tapi nape ak xdpt??ak rasa ak dapat u la…

Ala p la poly tu….

Ko nie memang la nie!!!rosak impian ak nak masuk u…

Sempat ke x errkk lau ak dpt u…dah la nak raya haji…kenduri sepupu ak yang gilerr lah pandai 2,kawen and then nak sambung master kat UK..Wah syok gilerrr..husband wife p buat master…

Nah surat to kau mie…

Wah UITM….YES….yes.tangan ku gementar nak membukanya…Alhamdulillah….ayah..mak…ak menangis,ayah ku ketawa,mak ku tersenyum…tanganmereka ak dapatkan dan ak cium,ak suka salam diorang sebab ak sayang diorg….

Anak ,mak dah nak g jauh dah…dulu nk p kulim,tapi g jauh lak…perlis…

Bisalah ea’mie..mane taw nanti org dapat p Sarawak pulak….

Ea’mie!!!berangan plak kita Tanya nie…

Ye….. yana…ayah yang cakap ea;mie dapat u…so Alhamdulillah sangat2 tapi dari dak
akaun now dah jadi surveyorrrrr..mane taw kan kerja askar hahahaha

Ea’mie nie asyik2 askar..askar,navy!!!maritim la..xabes-abes!!!

YUP…dah pikir dah taw…ea’mie dah lama apply maritime taw…tapi xpanggil pn…temuduga.
Tengok result ea;mie la…dia soh ea’mie stdy dulu…

Yelah sangat…

Tunggu…………

Dah buat keputusan…if dapat ea’mie p dulu..tapi jangan mimpi lah..ea’mie akan continiun my stdy oke….

Ea’mie nak jadi anak kerajaan la….

Bukan masuk maritime sebab ….

xxxxxx….emmmm mungkin!!! Buktikan ea’mie mampu la….Lagi pun ea’mie minat lautan mungkin dulu ea’mie ingat maritime dan navy sama tapi sebenarnya tidak!!

Nasib baik ea’mie x p tukar,lau x xdpt maritime…,ingat kitorg pisah masa ea’mie dpt maritime…mane taw….emmmm benci pikiran mcm nie,jom balik..nak mam pulak..

Yelah tu…nak balik nangis la tu….udah-udah la mieee

Dah la…now kita kt u oke…jadilah mahasiswa k…hehehehe ak try untuk hepykan at ku. “ak sayang dia,ak syukur dpt kenal dia,dia ank yang taat….ak jeles kat perempuan yang akan dapat dia nanti”detik at ku..moga perempuan e2dapat sayang dia dan mcik n cik,..ak..ak xlayak sayang mereka lagi,mereka dah ….ak tetap sayang mereka mcm mak ayah ak.

Mie……

Awat???

Xmau mkn la.penat!ngantuk!!!

Memang la…dia baru lepas nangis yana…ujar ina…rumateku..

Sory yana…..

Xpe-xpe…..esk p cls taw…

Dia xkan ponteng,ujar Ana…

Btul…tapi dahlah mata kuyu….hehehe ujar yana.

Amylia…..

Pe hal ko nie??

Cls maths kat ner??

Weh..ang niekan dah berbulan taw asyik Tanya ak jer…xingatkah!!!!

Ak ingat lah weh,sebab tu Tanya ko?

Kt blok A,Lg satu ak bukan amylia!!!

Suka at ak lah…nak panggil ang apa!! Ujar Syed.

AQ jalani hidup macm biasa..malah better dari dua bulan lalu,namun masih macam dulu…macam mane ak nak lupe nama e2??Kenapa susah sangat!!Ak rindu dia sangat-sangat..dia rindu ak???tentu tidak,who I am? Xpenting baginya..ei’m baek sangat kenapa ak kehilangan dia….

Ea’mie xpadan ah dengan ei’m..

Kenapa cakap macam tu?soal ei’m memandang mata ku..

Ei’m kan ada rupa…

Merepek lah…

Orang serius taw!!

Yelah…jangan esau now ada ea’mie jer.

Nak sayang mum abah erk….

Xmalu!! Mum abah orang pun nak.!!

Alaa…..

Alaaaaaaa…rajuknye saje nak menyindir ak.

Ea’mie!!!

Mak aiii..terkejut ea’mie taw.. kak Zie nie memang taw…marah ak
Dahl ah berangannya,time LP nie buat kerja la…

Oke!!semua dah siap lah,buble dah masuk taw tepat lagi!!Ala mendirikan theodlite senang jer..hehehe belagak terror ak,walhal rumit gak,seb bek alat si mun amek ari nie,semua ok,lau x payah benor kerja ak.

Korang ak nak p bank la korang balik dulu la k

Ak masuk bank islam,Ramai gak orang petang nie walhal ari jumaat nie,sambil menunggu giliran mata ak nie galak ckit pandang sana sini,namun at ku tersentap,benar or x percaya apa depan mata..”Ana eamie dah jumpe dak tu”kata at ku.inilah budak yang dikatakan mirip Narmi.Pantas ak tengok matanya…len! Beza..ei’m xmacam tu bulu mata dia comey..panjang dan lentik..comel sangat-sangat.

Ak tahan air mata dari menitis,sebabnye ak terlalu rindu dia…kenapa ak jumpe ‘kembar’ dia..macam mana ak nak lupa dia…terketar-ketar tangan ak nak masukkan kad,dan budak itu menghilang.Ak Kuar dari bank,xterduga terserempak lagi,sebijik sangat,tapi hanya aka yang taw itu bukan Narmi tapi hafiz,AK xkenal pun Hafiz,yang ak taw dia budak DIS part 4,tentu ada perbezaan antara diorang,ei’m maritime inforcement tapi Hafiz student uitm,fizikal diorang pun ada beza,ak kenal ei’m

Sesampai di bilik ak terus tidoq,Rumate ku diam,emmm diorang taw ak menangis.
Sebab 2e ea’mie nangis kan ?udah-udah jangan ingat dia oke!

Ak hanya mampu tersnyum.”ingat senang ke nak lupa”bisik at ku

Hilang ingatan pun belum tentu dapat lupa dia na

Jangan merepek ea’mie!!tegas kata-kata Ana

Jangan ingat dia lupakan dia…

Jangan paksa!!!dah-dah…masa akn tentukan segalanya…

Buat pe ea’mie?soal ana

Ermmm meluah,hanya pak we amy nie jer,xkan tinggal ea’mie na

Buat diary erkk??

Xlah mluah je…dah xtaw nak luah kat sapa,maafkan ea’mie na iela… ea’mie selalau meluah kat ana dan ilah,maafkan amy

Ermm xdak pelah ea’mie

Senyumanku hanya di bibir…jam dah dekat jam tiga lebih…’malam masih muda’ermm
Yana…Erra ea’mie balik dulu,xmau tdoq kat bilik stdy,sejuk.!!!

Ermm sesampai dibilik,kupandang hanset ermm better ak msj budak yang nak bercerita panjang padaku tentang “life in sea”irwan nama nya.

Ya allah kenapa saat ni ak rindu..im,ak rindu dia ya allah..ak mula menaip msej “AK syg kamu”,ak send di nombor yang ak bagi padanya.bagi ku dia tidak akan on,kerana dulu masa ak ingat dia di no itulah ak luah…dia xguna ak taw walupun at ak berharap di on…tapi tidak,saat ni ak xtaw,sesudah ak tekan punat send.selalu ak akn terus delete kat sent mesej,sebab ak xmau tau deliver atau tidak.Ak xmau taw…tapi belum sempat ak delete kat sent mesej...sampai deliver pada ak menandakan msj ku di terima,air mata ak mengalir,ak taw ak sayang dia,ak harap dia lagi,untuk menyedapkan at ak fikir buang no ak dan ada insan lain ya jumpa dan on…tapi…ya allah ak yakin dia,kenapa keyakinan ak tinggi padanya,ak takut nanti bila kebenaran yg dia ada orang lain,ya allah ak takut…ak syg dia,dia on no itu….(bodoh kan hehehe tapi ak rasa x,pape pn at ak epy)

Ya allah kau yg menetapkan segalanya,ak mohon,kuatkan semangat ak,ak xmau menangis depan kawan-kawan ak,xmau…mak,maafkan ea’mie,ea’mie yg xmampu lupa ie’m,org xmampu… ea’mie sedar siapa . ea’mie xkan cari dia tapi…. ea’mie selalu doa dekat dengan dia,lau di jodoh ea’mie …

Ea’mie sayang dia,sayang kuarge dia..ea’mie xtaw…ea’mie memang senang sayang org tapi ie’m lain,lain ea’mie sayang dia…ea’mie nak dia bahagia,ea’mie xsanggup kehilangan dia…ya allah ak mohon kau ampuni ak,lenyapakan lah dia dari fikiran ak…tapi kenapa ak jumpe iras dia,ak Nampak junior ak pakai ‘kasut’ sama dengannya,yang ak ingat……ie’m… ea’mie pernah cakap andai ea’mie ikhlas ie’m akn rasa.ie’mmmmmmmmmmm ie’m rasakan???

Ea’mie sayang im.

Abg dah dak pape gan akak..

Sabar abg ku,ea’mie pn dah hilang ie’m.

Lama ak berborak gan abg Ady…sampai satu thap dia bertanya,nakkan kejujuran dari ku..
Ea’mie sayang abg?ea’mie marah x lau ada yg buat abg sakit at?

Ermmm ye ea’mie sayang tapi..ea’mie anggap abg abg ea’mie,tegur lau aea’mie buat salah,bagi ea’mie semangat bila ea’mie jatuh..mungkin ea’mie anggap abg ea’mie.yg lebih ea’mie xnak fikir ’now I am stay sayang ie’mmm..kata at kecil ku’

Abg jangan esau..ea’mie xtaw nak cakap apa lagi,masalah abg besar,akak …… abg fikir lah baik2,amek keputusan betul2.ingat sayang kan mak ayah,pentingkan mereka.. dari segalanya

Ak putuskan talian..

Ak termenung,buku ctu di meja kupandang,lantas ku tutup,ak kunci jam kul 5,niat ku nak bgun stdy,tapi sekarang fikiran ku melayang..laptop ku renung dan ku tutup ia.ak xdapat tido….ku capai enset,ak mula menaip …ak syg kamu…lalu ku send ke no 0194525….my number,tapi hakmilik dia,seseorang ak sayang.no itu hakmilik ak n dye saje.hanya ea’mie n ei’m je layak guna.

Ak lupe ak tukar sim,rupanya ak guna mxs send msj itu….ak xmampu tipu diri ak lagi,ak boleh..ak syg dia.dan ak tido..sebelum itu kenangan itu muncul…

Ea’mie syg ie’m…

Ak terjaga msj masuk,

Ya allah…detik at ku xterduga dengan apa yg ak tengok.

“Spa nie?”

Dia dah lupe ak ke…

Ak terus reply.

“Awk yg msg,errm clap num”

Tidak,ak ingat no nie,nie no some one..u sape?

Lambat dia reply,ak tukar sim celcom dan msj lagi

“Knal no nie?”,kamu sape?berapa lama guna no nie?

“Sy zurina,kenapa?sape awk?

Zurina???ermm


Maaf ak msj time ak xdapat tipu diri ak,jadi ak msj meluah,ak mintak balasan,sebab ak yakin dia tahu,ie’m dapat rasa ak yakin.

“Maaf zu,zu xkan faham, I badan tapi dua jiwa”

Ak send msj macam tu,dia xkan faham,ye…. Badan ak dimiliki oleh ak tapi ada dua jiwa,satu ea’mie..yg sayang sangat2 kat mak ayah mum abah ie’m,Narmi….ak sayang sangat2,ya allah ak bersyukur kau beri beri ak sayang ie’m..satu jiwa lagi,ea’mie yang penuh dengan impian,yg xkenal apa itu air mata.yang tabah.tapi ea’mie kedua itu kalah dengan ea’mie yang pertama ea’mie yang suka nangis…a k benci diri ak.aka nak final…..ak tension!!!

“What ur relationship with im?how u know him?”

Dugaan apa ini?sape dia nie…

Ak reply “ak mintak maaf…dia baik,sangat baik.

“Dia siapa?awk kakak angkat or….im playboy x?”

“Maaf…jika satu dunia cakap dia jahat, ak bantah…dia baik.orang terbaik pernah hadir dalam hidup ak

“Zu…ak ada satu permintaan satu je,satu je zu..zu mesti sayang dia,kuarge dia mum abh dia..jaga perasaan dia zu..tolong ini hasrat ea’mie,bantu dia capai hasrat dia
zu,errmm ak Qis.tolong ea’mie zu”

“insyallah..k lh,sy pn da kja ni,asslmkum.”

Msj last dia…jika dari tadi ak was-was,zurina (org yg xtaw kewujudannya) @ Imran,between us,sape yang msj ak….

Ak pergi bersama yana n Erra tengok cary mark,xmemuaskan sangat… tapi pe yang ak sedih,ak terfikir dia lagi .

“Laki ke pown”

Aduh nak gila…ak,

Kawan ku,ak cal dia ermmm

Apa nama dak tu ea’mie??Soal Kechik (best frenz)

Alaa…laki pown??

Pe nama dak tu!!

Yelah-yelah…@@@@!!

Yup!laki ermmm ak tadi cal ak Tanya jan ada x?

Dia Tanya ak balik,ak cakap nak cari jan,dia cakap bukan jan tapi narmi a.ka…..,ak pn cakap ah ok!!

Dia pn cakap ok!! Thanks kwn..

Gempur! Ujar kechik member ku semangat.Ocik adalah kwn baik ak

Wira!! Sahutan dari ku.itulah dia kata-kata bebudak askar.

Akhirnya ak taw dia masih guna no.tapi dalam otak ada satu tanda Tanya,kenapa dia on dulu x pun…

Ie’m ak sayang kamu……….

It may take only a minute to like someone, only an hour to have crush on someone, and only a day to love someone, but it will take a lifetime to forget someone and 'someone' is u…ie’m,

Ak mintak maaf,ak xtaw sama ada kau cukup kenal ak @ x,tapi ak yakin kamu faham ak,ak benar-benar sayang kamu,maaf ie’m,ak dah try xfikir kamu,ye…memang boleh,tapi ak pernah cakap…kamu langsung xamek peduli,kamu taw ak xdapat xmsj kamu..kamu memang!

Ak taw ak yang sayang kamu dulu,ak silap..kamu taw ak sayang Aswad secara jujurnye,ak memang syg dia..tapi ak meragui dia…bukan senang ak nak syg org,bukan senang,kau tanya lah dia …mcm mane cara dia buat sampai ak mahu berkawan dgn dia..kamu tanya lah dia…ie’m,kamu taw ak syg Aswad sebab dia yg buat ak syg dia..tapi dia permainkan ak,ak xpandai syg org main-main,ak xpandai..

kehadiran kamu buat ak lupa segalanya,ak xtaw kamu nak kata ak matang ke x,e2 hak kamu ie’m,ada masa ak boleh matang.semua bergantung pada keadaan ie’m.. thanks kerana kamu ak dapat lupe dia..

Ak senang kwn dgn kamu im..mulanya ak memang nak bergurau “isi boring kosong” tapi ak xtaw ak terjerat dalam perasaan ak,ak sayang kamu…kamu bagi apa at ak nak im…kamu tawkan,ak makin syg kamu bila kamu knal kan ak dgn mum kamu…ak

Cuma nak rasa mcm mane ak dapat syg org len,kamu taw kan…ak dah cakap tp kamu langsung xendah kan..ak nak syg mum abh kamu dulu ie’m,baru ak ada keyakinan nak syg kamu,ak memang sayang kamu,tapi xboleh ke ak syg mum abah kamu,ak kenal kamu sebab diorang ie’m..ak taw ak sedar ak bukan org pertama kamu sayang,ak sedar dari mula lagi ie’m..ak sedar..tapi kamu org pertama ak sayang,org pertama ie’m..kamu bagi apa at ak nak ie’m…senyuman sentiasa dibibir ak dulu…abh kamu ckp anggap ak mcm ank,jadi sebab itu ak ada keberanian ckp ak sayang kamu…ak xpandai tipu diri ak ie’m,lau ak menipu at ak xkan tenang ie’m..

Semuanya masih segar di ingatan ku,ak xboleh lupe….ak doa,ak usaha ie’m,ak usaha untuk lupe kamu,ak try ie’m..ak doa ie’m ak doa sampai ari nie,ak xpernah give up im.Na ada cakap ada budak sebijik mcm kamu,ak nak lupe kamu ak xnk jumpe budak itu ak kuat..ak ingat lagi ak sorg im,ak ternampak,ye…tp lain..bulu mata kamu,gaya kamu..ak kenal itu bukan kamu,tapi kenapa..ak nak lupe kamu,tapi xbleh setiap kali ak tekad,mesti ada perkara yg ada kaitan dengan kamu berlaku depan mata ak…kenapa im???

Ak jrg fikir kamu ak xnak..ak nak lupe kamu,tapi x boleh…kawan ak Tanya sal sape ak sayang?setiap kali ada yg Tanya mcm tu ak terfikir, sebab tu ak luah,ak msj kamu kat no itu,ak pernah mcl no tu…kamu of,dan ak tetap msj hanya di no itu,no kamu..ak..ak xboleh ie’m..xboleh ak xsanggup baca msj kamu.

Ak fikir asalkan ak ikhlas kamu akn taw,ak xkisah…asalkan ak luah ak syg kamu,itu dah cukup buat ak leg aim,tapi ak xduga kamu akn on…zurina…ya allah,betul ke zurina org nya…tapi kenapa at ak cakap itu kamu..ak buntu!!ak xdapat focus…ak lemah esok start paper first…ak luah kat member,alahamdulillah ak lega ak kena fikir positif…

Zurina….dia lebih baik dari ak,ak doakn dia syg kamu gan kuarge kamu lebih dari ak ie’m….ak mintak sangat,ak janji ak akn try lupe,ak akn usaha im,ak akn usaha,ak doa.

kalau ak bukan untuk kamu,ak akn berjaya lupe kamu.. tapi lau kwn ak Tanya sape ak syg..ak nak luah kat mane lagi,…mcm ne ak nak tido pasti ak dah xdpt tido…mcm ne ak nk berdepan dengan hari esk ie’m…ak nak luah mcm ne???? msj kat zurina???

Ak…ak xsanggup ie’m,ak perempuan ie’m,ak taw perasaan perempuan ie’m… hhuu!!

Ak xsanggup dengar …biarlah kewjudan zurina kamu je taw,ak xnk taw wlpn jiwa ak memberontak nak taw.ie’m…..wujud ke zurina tu…ak teringin cal nak bukti,tapi ak takut…lau ak dengar suara dia pasti ak….ak xsanggup,tapi seandai itu zu,tapi at ak cakap kamu…ahhhh!!

Kepala ak xlarat nak fikir at ak cakap kamu tapi fikiran ak cakap zurina!!! Ak xtaw…seandainya dia org yg kamu syg ak teringin nak bekawan dengannya,ak nak pastikan dia benar-benar syg kamu….mfkan ak,ak xtaw….seandai ak msj lagi kat no tu dan zu memberitahu mu,kamu cakap lah ak tersalh org…cakap je ak xdapat lupe seseorg,lau zu ckp ak gila,kamu ia kan je…janji ie’m!!dan msj tu kamu abaikan je…ak janji ie’m ak try xfikir lagi.Maafkan ak..

ak sayang kamu…selagi at ak sayang kamu izinkan ak meluah,e2 je permintaan ak.
ak xkuat nk msj no kamu dan…no itu pn ak dah takut nk msj ak takut….ak xberani nak hadapi im…ak perlu masa untuk ak lebih tabah.ak rindu kamu im…ak rindu nak tengok kamu,ak rindu nak dengar suara kamu,kamu tengking ak,kamu marah ak….dan yg ak paling rindu gelak tawa kamu im,at ak senang sekali….dan yang paling-paling ak rindu nak dengar “doa” dari bibir mu im

sayang ie’m sayang sangat-sangat,izinkn ea’mie sayang mum abh ye…ea’mie dah set kat mind ea’mie,ea’mie sayang mum abh ie’m mcm mak ayah ea’mie….ie’m salah faham…mak ayah marah ea’mie sebab ea’mie selalu cal diorg,mereka xperlu tanya ea’mie lagi sebab ea’mie yg akn cari mereka…maaf ea’mie memang manja degil….ea’mie xboleh bernafas lau xdengar suara mak ayah.mak taw ea’mie sayang ie’m…tapi ea’mie dah janji, ea’mie akn berjaya…ea’mie xkan main-main,mak hanya taw ea’mie sayang ie’m itu je…bertuah sape dapat kamu

Ie’m…ea’mie sayang ie’m,ea’mie nak ie’m bahagia…zurina ,nama itu dah cukup buat ea’mie sesak nafas…insya allah ea’mie akn tabah..moga at nie xputus asa lagi,ea’mie yakin dengan ketentuan Allah…,ea’mie xkan lupe ie’m,tetap di hati,seandai tidak….ea’mie akn lupe terus. Ea’mie tunggu saat itu,b4,ea’mie mintak maaf im….

Maaf melukai at mu…ak dah mungkir janji ak,ak janji xkan melukai at kamu,xakn sebut perkataan itu…tapi kamu…

Ak sayang kamu im…. Maafkan ak ie’m,sebab sayang kamu,maaf ak melukai kamu…..
Semalam ak buntu ie’m,ak buntu..ak dah send msj kat kamu,ak xtaw bila kamu akan membacanya,ak yakin suatu ari nanti kamu akn bacanya,ak berharap sangat kamu akn memberi ak peluang…ak harap sangat…ak sayang kamu ie’m,ak mintak maaf sebab sayang kamu ie’m…ak mintak maaf

Semalam ak kat bilik study..ak xtaw…ina ajak ak balik tapi ak… ‘xpe na jap g amy balik’ ak balik ke bilik dekat jam 3,ana ie’la dah tido.ak kemas semua buku dan ak simpan laptop.ak nak tido.ermmm seperti selalu,ak akn pk kamu…entah kenapa ak capai buku note yg ada no-no fon,ak tengok rupanya ak ada tulis no kamu..ak xtaw apa jadi dgn ak,ak amek no baru abg ku,no upax abg ku…ak xtaw im,ak nak dengar suara kamu,ak rindu ketawa kamu im…. Ak cl,sedih ak dapat,ak taw kau tido,maafkan ak im…ak ganggu kamu,kali ke 2,kali ke 3 ak rasa kamu akat tapi lama sgt ,then at ak terus nak mencuba lagi…tima kasih im ak dengar tapi ak sedih…ak sedih,sebab ak rindu kamu..ak taw kamu benci ak buat mcm tu,ak taw im ak taw…kamu paling benci lau ak hang up fon….ak dah faham kamu.

Esok ak bangun..ak xtaw ak terus taip msj send kt kamu,at ak cakap lau kamu balas ak ada harapan…tapi ak xmau ak selalu mcm nie,ak xtaw kenapa aku ada firasat macam nie,ak xtaw ie’m,ak buntu!!!

Kamu cal guna no itu,ak terkejut,ak balik ke bilik tengok fon ada miscl dari kamu…ak ke tndas.then msj..kamu cl ak takut nak akat tapi ak xnak kamu marah,ak xnak kamu tunggu lama,ak akat tapi lidah ak kelu im,kelu…dalam at akn nak cakap banyak2 dgn kamu im,keadaan kamu,stay kerja kt sana ke? Ada gatal lagi x?ak nak taw semua itu…tapi….

Ak dah xdak peluang itu im ak ada kekuatan nak ckp dgn kamu ak cal nape kamu xnak akat,ak nak ckp dgn kamu ie’m… ak nak taw zu??? Kamu sayang org lain kah???Xdak peluang ke untuk ak??

Ak mohon ie’m…kamu cakap je ak terima semuanya…kamu jgn fikir ttg ak dah byk kali pesan,kamu buat lah kptsan,kamu kena fikir drinkamu je..dan buat la kptsan…ak dan buntu!!

Ak ingat kamu xon clm upax tu..sebab tu ak berani msj luah…now??

Ak mcm mane….

Ie’m…..

Ak buntu lagi!!!semalam ak tetap msj kamu,ak nak taw kewujudan zurina!!!
Fine kau xreply ! kenapa ak tukar no nie!!ermm cl ayah ah..ak cal ayah,semestinya ak xleh suara ayah mak penguat semangat ak! Then ak stop.ie’m… tetiba jer ak terasa nak cl,takut…dia akat ak susun ayat,tapi ak dah xtaw,ak nak cakap len jadi len.. ak nak cakap ea’mie sayang ie’m… tapi x y glen kluar,ak terkaku im…kamu dah lupe ak,ya allah..im kamu dah lupa ak.

Ak sayang kamu ie’m…maaf ak letak mcm tu lagi,ak taw kamu mst marah..ie’m tima kasih kerana pick up my cal,ak…ie’m ak sayang kamu,ak memang dapat bahasa diri ak,tapi ak xleh cakap guna ak,eamie sayang ie’m…maafkan ea’mie..tadi nak sangat cakap ie’mmm ea’mie sayang ie’m,ea’mie nak mcm dulu,ea’mie nak sayang mum abh lagi..ea’mie xlayak ke ie’m…

Lepas ak hang up fon,semua jadi lemah…kechik,ak perlu kamu…Allah mlm nie kamu ada tahlil.ak diam,ak taip msj.

.”tima ksh syg..ei’m dah lupe,zurina btl wujd.emmm.ea’mie mtk maaf ,halalkan semua..xnak ada htg satu pn..thanks ubah hdp ea’mie ie’m..
ari ni mlm jumaat kan..bc yassin tuk saya..pmintaan yg xkan pernah padam.alhamdulillah ie’m dah ceria ..ea’mie syg ie’m,amy mintak mf ie’m..ie’m doakn

mgo ea’mie dpt lupe im..tolong ye ei’m


Ak send msj itu..berat at ak ie’m…

Dan msj ak guna my number,ak reda…

“salam zu,jga ie’m tuk my..pls zu..ea’mie pcya ie’m,ea’mie pcya pilihan narmi mfkan ea’mie.ea’mie xmampu xmsj dia knape zu guna no nie?zu dan amek kngan ea’mie gan dia..apa slh ea’mie zu..mf ea’mie buntu zu..sgt buntu..tlong jga dia ,tlong syg dia,jgn permainkan dia..ea’mie xkan msj no nie lg..dah xdakjln nak ta sal dia lagi..ea’mie ingat no nisatu2nya yg boleh dkt ea’mie gan dia tp dah xdak..mfkan ea’mie zu.. zu smmgnye wjud,syg dia zue….”
Ak menangis….

Tak lama Ana balik,amy…ei’m msj nie..

Ak buat xtaw,dah xnak taw..ea’mie sayang dia na…

Nie dia mSj cakap zu xwjud..dia krim salam kat ea’mie.
Ak xpcaya..ak rengok enset ana…

Ie’m amat sayang ie’mmmmm

Kenapa x msj ea’mie ie’m!!!! Kenapa msj ana????

Sampai mcm tu Ie’m benci …ea’mie mengalah ie’m…dulu nak suh putus asa pn msj kat Ana!! Kenapa!!! Gtaw je ea’mie,kenapa xdengar cakap sangat!! Kan org dah pesan jgan jga at org…ckp je terus terang,ea’mie terima semua yg kuar dari mulut ie’m,ea’mie terima ie’m,maaf,ea’mie xdak niat nak ber”ak” dgn ie’m..ea’mie…ea’mie xtaw,tapi prcaya lah andai kita berjumpe,izinkan ea’mie tengok ie’m dari jauh…ea’mie xmampu ie’m,

“Twin”ie’m yg nak sama muka pun ea’mie hampir pengsan…nie jumpe ie’m,ea’mie xtaw tapi ea’mie nak jump ie’m,,nak sangat…ea’mie sayang ie’m…

Maafkan ea’mie ie’m..

Ak mintak maaf ie’m,ak mendesak kamu,maafkan ak ie’m,kenapa kau xfaham..kenapa xmsj ak,kenapa?

Alangkah bahagia jika kamu msj ak tapi kamu send kat Ana…
Maafkan ak ie’m ak bukan mendesak kamu, ak nak taw…maafkan ak bukan niat ak ie’m…

“knp,nk blk ka sim 2..atau pn nk kepak trs jew…”ei’m

“Xmau..org syg kamu.org nk taw je..”ak

“Apa kna mgena sy dgn sim 2 plk…b4 nie ckp dh xmaw amek taw sal sim 2 dh..”ei’m

“xmampu nk tpu dri mf kn sy”ak

Ak bangun bersiap jap ag bel…sk masih tgu kamu reply..sampai ak nak masuk dewan.
Ak kuar dewan on enset,ingat msj kamu tapi ak hampa …

Ak tetap msj kamu bila dah sampai bilik..

Ya allah bila ak nak lupe kamu terus?bila??

“ie’m btl nk ea’mie lupakn ie’m?”

Ak akn tgu dia reply…itu adalah yg terakhir,kesudahan antara ak dgn dia…..
Dia bls…allah….kau tabahkan ak,

“So..egt kn dh lpa…”ei’m dia mbls ketika ak sedang mecoret isi at ku…disini.

Ak syg kamu ie’m kamu ingat senang ke ak nak lupa?ak bukan mcm kamu im..ak taw kamu ramai awek tapi tidak ak ie’m,kamu taw ak sayang kamu ie'm...
Ak x puas at ak msj sekali lagi

“ie’m nk ea’mie lupakn ie’m?”ak

Ak xpt lupa kamu ie’m….lau ak lupa kamu ak xkan msj,dari dulu sampai skrg di no… ak tu…sama ada kamu on atau tidak ak tetap msj ie’m sebab ak ingat kamu ie’m,kamu kata ak lupa kamu…terserah ie’m……...

Ak lupa kamu ke????

Tidak ie’m….

Hye ea’mie buat pe?

Engine!!

Ermm dah xdak org nak ggu ak,ak mula membuka buku…ermmm,ak syg dia,ak amek enset lalu msj ka clm upax itu…amy syg im..

Dah lupakan..ak terus stdy,bunyi msj menyentakan kana k.. “dia”detik at ku..ak menitiskan air mata lalu terus kekatil,ak peluk erat imy (my pooh),teresak-esak,ie’lah dah agak apa dah terjadi,ana dah merasakan..ak diam je amek kekuatan untuk membalasnya

“Klu syg knp wat ie'm cmnie..”

“ea’mie syg ie’m..ea’mie bt apa ie’m nk..ie’m nk ea’mie lupe ie’m..ea’mie try ie’m..ea’mie xmsj ie’m..ea’mie xnk ie’m beban dgn hal ea’mie tp bila ea’mie xdpt nk handle,ea’mie tetap msj ie’m.wlpn ie’m x bc..ea’mie doa selalu doa lupe ie’m,tp xboleh ie’m..apa ea’mie buat kt ie’m?.apa ie’m buat kt ea’mie?..ea’mie xtaw..ea’mie slalu ingat ie’m” ak

“cri lah owg bru yg lbh mmahami at ea’mie..”ei’m

“Xboleh..xboleh..ea’mie xkan mcm ni,ea’mie boleh bt biasa mcm dlu.msj kt ie’m xhrp pape.luah..ada org soal sape ea’mie syg?ea’mie akn tpk ie’m..lg ea’mie xluah ea’mie xleh tdo ie’m..sb tu ea’mie msj..n then dpt tdo..ea’mie dah usha lupa ie’m..xdpt ie’m..biar kan ea’mie mcm ni..ie’m ae’mie nk taw zu wjud ke?ea’mie pcya dr im je”

“Xpown”..ei’m membalas msj ku

“Abes nape ada nama tu..ea’mie xpcya..tp ae’mie tkt nk cl,ea’mie tkt pown jwb..ea’mie leh rela tapi at a sakit..ea’mie xksh..janjai ea’mie xtpu dr..ea’mie xboleh tpu dri ea’mie.ea’mie boleh belagak biasa dpan Ina ie’la..tp bila mlm xdpt im..ea’mie nak taw keadaan ie’m..nk taw sgt2..tapi ea’mie tkt nak msj kt no ie’m tu..ea’mie xnk ai bbn sb ea’mie,tp eamie xmampu tpu dri ea’mie ,knape im buat mcm ni?knape ea’mie xdpt lupe im,mf xdpt lakukn apa ie’m nak,jgn paksa ea’mie lupe ie’m lg..”ak

Ak msj lagi

“ie’m xjwb soalan ea’mie..ie’m nk ea’mie pts asa?ea’mie akn try ikt apa ie’m nk”ak

Ak masih tertggu dia reply,buku engine kusentuh..lusa paper engineering..ak perlu stdy gak ak syg kamu ak nk cl kamu tapi ak xtaw nk ck papa..ak syg kamu ie’m…

Kechik,kau bg ak semangat cl dia ,ak msj mintk izin dia,dia Tanya ak wt per,ak ckap nk ckp dgn dia..tapi ak tersalh msj tettinggal ckp…ak msj amy nk dgn im..malu ak kechik…

Padam muka ang ea’mie hhahhaha ocik gelak kan ak.

“apa maksud ea’mie nie…”ei’m

“mf tersalh msj ‘ea’mie nk ckp dgn ie’m’”ak

“xda papa nk ckp lg ea’mie..”_ei’m

Knape?_ak


Dia xbls…

“Jd ea’mie mggu hdp ie’m la slama ni..maaf.ea’mie dah xdak pluang kn..”_ak

Ye ak dah xdak pluang..terima kasih ie’m sudi msj ea’mie lagi….ak sayang kamu…

“Trus trg ie’m..ie’m ada org len ke?”_ak

“Trs trg la ie’m ckp..ie’m playboy ..ok”_ei’m

“Siapa?”_ak

“Im la..”_ei’m

“Ermm dah pindah rumah blum?”malas ak layan..nak tipu ak pn pandai lak ckit,ak pcya kamu la ie’m..xkisah ah org nk ckp pepn ak,nka ckp ak terlalu harap kat kamu pn..ak xnk ckp pape yg ak taw d at ak kau terbaik,ak pcya kamu ie’m…

“Apa plk pndh umh..”_ei’m

“Kan dlu ckp nak pindah umh..org Tanya la..dah pindah blum?”_ak

“Npa tkr topik?”_ei’m

“Sebab jgn nak menipu ea’mie!!!”_ak balas dgn benggan..xyah nak tipu ak ie’m..ak yakin kamu lah.


“Jika seseorang hadir dalam kehidupanmu dan menjadi sebahagian daripada hidupmu, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi, jangan terlalu bersedih, terimalah kenyataan itu dan sekurang-kurangnya dia pernah membahagiakan hidupmu.."

“Lau syg ea’mie pick up my fon..”_ak

“My batry weaking..how cn I talk 2 u..”_ei’m

“Lau syg s xakat xpe..”ak

“Who ‘s’ n what is it mean..”_ei’m

Sy!!! Ak nervous ah nak cal…ermm ak dgn surah dulu la..surah al imran..ak suka dengar…ermm cal jelah..dia xakat!! One again..

Yup..dia mcm dulu..ak rindu dia,terputus..

“Kn dh ckp td batry low..”

“Jap og cri chger..td ckp nk cll kjap”_ei’m

Nak cakap lama,ak taw ak ggun dia,bgu esk dia keja,ermm syukur sgt2…ak masih di hati mu ie’m??

0.5 pn xdak erk

Ermm x

-10??

Dia xjwb.ermm xpelah xmau taw…asal ea’mie syg dah cukup.


Ermmm nak doa??

Nak paksa?

Apa?

Nak paksa owg ka?

Nak paksa owg!!! Nada dia tinggi ak tkt..dah nak kuar ..ak biar je fon tanpa letak ak ke toilet,sekembali dia dah letak…


Ak msj dia,ak taw dia dah tdo,cian dia layan ak ckap sampai dkt jam 3…

Ak syg kamu ie’m,ak xnak dah mintak lebih-lebih ckup kamu bagi ak pluang tuk sayang kamu,tima kasih im …xhampakan ak,x suruh ak lupe kamu..

Ak sayang kamu…

Ea’mie xnak hpyokrit,ea’mie cakap sayang dia,jgn esau ea’mie xnak mintak balsan pun..cukup mcm nie.

Ea’mie lupe lah dia,ie’la xpcya dia xdak awek?

Ea’mie percaya dia ie’la…

Ikut ea’mie la…Ana Dh fed up dgn ak,tapi ak syg Ie’m…ak nak buat mc ne???

“s nk jumpe awk 09.05.09. nie..nk dtg xnk terserah kt awk ..ei’m.tmpt awk tgu sy.sy akn tgu awk dctu”ak send msj itu

“Tlg la,between us hve nothing…juz 4get me..sbnrnya,ie’m dh da kkasih yg sggp shdup smati 4me..she beauty n bek..hop u dun bother me n my gf anymore..k,wslam”_ei’m

“Mmg awk xpnh pcya sy..nt lh sy jmp dya,I will let her talk 2 u through fon..”_ei’m

“Jgn nk tpu..lau ye..buktikan sy sgup undur dri time tu jgak..mohd Imran Azmi ”_ak

“Apa nie,x reti2 lg ka..nk ckp apa?dya xda kt cni..jgn ggu owg dh,plzz la..sy dh xska kt ea’mie g dah..dah lpa pn..”ei’m

“Ckp dg tenang ..jgn ikt perasaan..”_ak

“No..n never..cri lh owg len”_ei’m

“Mmg da mslh..n da prob is ea’mie ggu sy..dh la,rimas..maaf kn sy b4last,find other guy,I’m not4 u ea’mie..caya lh..by” ei’m

“Jdh d tgn tuhan,sy dh jmp dgn parent dya,n dya pn dh jmp dgn my parent..xlama lg,b’tnang lh kami..i’m crious..ska at lh nk cya kadak..sy dh buang ea’mie dr edup sy”

Last msj darinya………….

Ye dia dah buang ak……… tapi ak tetap sayang kamu e’im….inilah kenagan yg ak ada….izinkan ak jadi anak kepada mum abh kamu???

Ak masih tunggu ie’m…ak nak cakp buat kali terakhir n harapan ak nak dia gembira,ya allah..ak kenapa saat nie ak masih pcya dia sayang ak……..???

Ak xhenti doa…. Ak nak lupa dia…

Tapi knape dia..gak yg muncul dalam mimpi ak??dalam at ak?dalam fikiran ak????
Kamu pikat at ak dgn at kamu ei’m…kamu anak yg taat,kamu xhpokrit,…keikhlasan at kamu yg pikat ak…

Ak sayang kamu…..ak mengalah ei’m….ak nak kamu bahagia,

“SAYANG KAMU,LUPA KAMU,”
“LUPA KAMU SAYANG KAMU..”

Ak pcya kamu,lau kamu penipu,at ak xkan percaya kamu ie’m…
Dulu ak cakap cari ak when dapat restu mum,tapi kamu cari awek??ak xpcaya….ak percaya kamu….anggap lah ak mati.sekali lafaz kuar dari bibir kamu….kamu tawlkan apa?..jika itu terjadi,anggap je ak mati..

Ak dah mampu berubah,dulu ak pendesak,suka paksa kamu,n malam itu…mf rindu sgt ak jadi diri ak yang dulu… tapi pcyalah andai kamu beri ak pluang sekali lagi..ak akn ikut rentak kamu,ak jaga at kamu,ak xkan memaksa kamu…

Adakah ak berpeluang???

Adakah ak berpeluang????

Moga kamu bahagia??maafkan ak xdapat lupe kamu…

Walaupun kamu punyai wanita len,wlupn ak xlayak berada dgn mu,ak nk jadi anak kepada mum abh kamu…cukup hanya ak yg menggangap begitu.!!!!

Penjelasan Yg Kamu…elak tuk di dengari
Semoga suatu ari nanti kamu akn mendengar penjelasan dari ak kenapa ini harus terjadi…

Sebab ak sentiasa cari gaduh???sebab ak nak kamu salahkan ak,sebab ak xnak kamu tension dengan sayang ak terhadap mu..kerana
Mum kamu nak yg terbek untuk kamu….semakin ak gaduh semakin ak faham siapa kamu..that why ak terpaksa buat onar terusan mendesak kamu sampai kamu fed up…nak langsung xbagi ak peluang,ak percaya kasih sayang andai kamu dapat rasa kamu xkan tinggal ak..tapi ak silap ak bukan saja buat kamu fed up tapi buat kamu bencikan ak…

Maaf demi kebaikan,ikut kata mum,kamu memang the best,tapi ak xlayak..kamu akn dapat yg terbaik….ak buat itu semua sebab nak kamu pandai buat keputusan,tanyalah at kamu….
Penamatnya kamu xdatang untuk mendrengar penjelasan,ermm if kamu betul2 nak bertunang seperti msj mu…I’m surrender.but if u lie me about this,maaf ak xkan maafkan kamu…if jujur kenapa x dari bibir mu terus ke telingaku,senang je time ak cal kamu just pick up your fon…tapi kamu xbuat….kamu tipu ak,macam ne ak nak lupakamu??? Fikirlah sendiri….

Masa akan merubah segalanya.
Sayang kamu lupalah kamu…..

SETAHUN…

Ye..anak Pak cik dah bertunang lama dah…dengan orang utara gak..masih belajar..ibunya yang pilihkan..

Ea’mie stay terkaku,ea’mie…perjalanan hidup ea’mie masih panjang…
wake up ea’mie…

Pls wake up ea’mie….Pandang orang disekeliling…pls ea’mie wake up.Anggap Mohd imran dah mati ea’mie.Nasihat kawan ku pandang bersahaja..

DUA TAHUN BERLALU…

Oh..rupanya betul kamu stay guna no itu..maafkan ea’mie sb dah block no itu..disababkn itu..ku tahu kau stay menggunakan ia…

Macam2 kau ckp kau menafikan yg kau xguna no itu,kamu cl maki ak?

Berapa kali kau ckp kau dah buang no itu?kau masih xberubah….ak harap kamu akan berubah…. Ye..kamu playboy..ak akui akan hal itu,bukti ada dpn mata.
Hopefuly kamu akn jumpe yg terbaik..kamu berhak memilih,begitu juga dgn ak. semoga berbahagia..
cinta pertama ku…....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kerjaya Tentera Darat Malaysia

Aku sangat berminat nak join Angkatan Tentera nie,tapi itu hanya dapat menjadi angan-angan terindah buat aku.Andai ditakdirkan aku dapat join Angkatan Tentera ini merupakan satu kebanggan bagi diriku.Aku suka ambil tahu,aku suka bertanya kepada kawan-kawan aku.Kata salah seorang kawan ak. 'ASKAR means Azab Sengsara Ku Akan Rasa'.Ramai gak kawan-kawan aku menghalang apabila mengetahui aku berminat dalam bidang ini..apakan daya,tidak semua yang kita mahukan akan menjadi milik kita dan aku pasrah...kat sini aku nak konsgi apa yang aku dapat dari pembacaan aku untuk aku lebih memahami tentang TDM.


Logo Tentera Darat Malaysia

MAHKOTA

  • Bulan, bintang, sempadan keliling, perkataan Allah dan Muhammad berwarna kuning emas dan 'outline' berwarna hitam.
  • 'Diamond' dari kiri adalah berwarna biru, hijau, merah, hijau dan biru.
  • Terdapat 21 bulatan-bulatan kecil dibahagian atas mahkota.
  • Latar belakang perkataan Allah dan Muhammad berwarna merah cili.
KALUNGAN BUNGA PADI

  • Setiap tangkai mempunyai 16 butir bunga padi iaitu enam ditengah dan lima di kiri dan kanan.
  • Bunga padi berwarna kuning diraja dan 'outline' berwarna hitam.

KERIS DAN DUKU ILANG

  • Keris luk lima bersilang dari kiri ke kanan.
  • Duku Ilang (parang sarawak) bersilang dari kiri kanan ke kiri.
  • Keris dan Duku Ilang berwarna kuning diraja dan 'outline' berwarna hitam.

SKROLL

  • Berwarna kuning diraja dan 'outline' berwarna hitam. Perkataan "GAGAH SETIA" berwarna hitam.

INSIGNA LOGO TENTERA DARAT MALAYSIA

  1. Mahkota - Melambangkan Taat Setia Tentera Darat Malaysia kepada Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong dan Raja-raja Melayu.
  2. Bulan dan Bintang - Melambangkan sikap anggota Tentera Darat Malaysia yang taat setia kepada agama Islam yang merupakan agama rasmi Negara.
  3. Perkataan Allah dan Muhammad - Melambangkan Tuhan Yang Maha Esa dan Rasululah sebagai pesuruh-Nya.
  4. ‘Diamond’ - Lima butir ‘diamond’ melambangkan kekayaan hasil bumi yang dinikmati oleh rakyat dan ia memberi perkembangan pembangunan kepada Tentera Darat Malaysia.
  5. Kalungan Bunga Padi - Kalungan bunga padi sebanyak 16 butir menunjukkan 16 kor yang terdapat di dalam Tentera Darat Malaysia. Ia melambangkan sikap perajurit yang serba handal, gagah dan bersemangat umpama resmi padi semakin tunduk semakin berisi. Ia juga lambang perpaduan, kerjasama, kemakmuran dan keharmonian antara kor/rejimen dalam Tentera Darat Malaysia. Lambang ikatan Tentera Darat Malaysia dan rakyat.
  6. Keris Melayu Luk Lima - Keris merupakan senjata tradisional orang-orang Melayu. Melambangkan kegagahan dan keperkasaan orang yang sentiasa bersiap siga untuk mempertahankan Negara dan tanahair.
  7. Duku Ilang - Duku Ilang merupakan parang pancung Dayak Darat. Merupakan semangat orang Dayak Darat dan melambangkan cara mereka menentang musuh di dalam peperangan.
  8. Keris Bersilang Duku Ilang - Melambangkan gabungan keperwiraan dan kegagahan orang Melayu dan Dayak. Senjata ini mencantumkan kualiti-kualiti kehandalan dan kegagahan dengan semangat berperang. Lambang ini menunjukkan pantang undur dan sanggup berjuang sehingga ketitisan darah yang terakhir. Kehandalan dan kegagahan kearah kemuncak kejayaan yang menggandingkan dua bangsa Tanah Melayu Sabah dan Sarawak yang menjadi satu.

Lagu Tentera Darat Malaysia

GAGAH SETIA

Gagah dan setia

Tabah dan Perkasa

Itulah cogan kata

Tentera Darat Malaysia

Gempur-gempur wira

Maju-maju mara

Rela berkorban jiwa

Untuk negara dan bangsa

Hutan rimba lembah desa

Memburu musuh durjana

Tidak gentar mara bahaya

Pantang undur tetap mara

Gempur wira bergelora

Semangat untuk perwira

Jasad mungkin gugur di rimba

Kami tetap gagah setia

Gempur-gempur wira

Maju-maju mara

Rela berkorban jiwa

Untuk negara dan bangsa

Darjah Kebesaran/Pingat

DARJAH KEPAHLAWANAN ANGKATAN TENTERA (DKAT)

Panglima Gagah Angkatan Tentera (PGAT)

Panglima Setia Angkatan Tentera (PSAT)

Pahlawan Angkatan Tentera (PAT)

Kesatria Angkatan Tentera (KAT)

Bintara Angkatan Tentera (BAT)

DARJAH-DARJAH GAGAH PERKASA

Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP)

Panglima Gagah Berani (PGB)

Jasa Perkasa Persekutuan (JPP)

Pingat Tentera Udara (PTU)

Kepujian Perutusan Keberanian (KPK)

PINGAT PERKHIDMATAN CEMERLANG DAN KELAKUAN TERPUJI

Pingat Kebaktian (PK)

Pingat Khidmat Bakti (PKB)

Pingat Perkhidmatan Am (PPA)

Pingat Perkhidmatan Setia (PPS)

Fungsi Kor / Rejimen Tentera Darat

Tentera Darat Malaysia adalah sebuah organisasi yang unik dan tersendiri. Terdapat 16 Kor dan Rejimen yang mempunyai fungsi dan peranan masing-masing. Fungsi dan peranan mereka adalah berbeza berdasarkan tugas dan kepakaran. Justeru itu, berdasarkan kepada kepakaran, maka Kor dan Rejimen ini dibahagikan kepada 3 kelompok iaitu :

  1. Kelompok Tempur - Kelompok ini melibatkan anggota dan sistem tempur yang berada di hadapan sekali (barisan hadapan) dalam peperangan. Kelompok ini terdiri daripada Kor dan Rejimen seperti RAMD, RRD, KAD RS:

  2. Kelompok Bantuan Tempur - Kelompok kedua ini terdiri daripada anggota dan sistem tentera yang membantu Kelompok Tempur secara langsung di dalam peperangan. Ianya terdiri daripada Kor dan Rejimen seperti RSD, RAJD, RAD, KPTD dan KRD:

  3. Kelompok Bantuan Perkhidmatan - Peranan kelompok ini adalah untuk membantu Kelompok Tempur dan Bantuan Tempur dalam asoek perkhidmatan lojistik dan senggaraan serta perkhidmatan lain yang berunsur pentadbiran. Ia mengandungi Kor dan Rejimen seperti KJLJD, KPA, KPD, KOD, KKD dan KAGAT

  4. Askar Wataniah - Rejimen Askar Wataniah adalah Rejimen yang diangotai oleh para sukarelawan. Mereka ini adalah barisan kedua di dalam mempertahankan Negara.RAW

KOR &REJIMEN

Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD)

"TAAT SETIA"

http://www.ramd.mil.my

Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) adalah Kor Infantri yang telah ditubuhkan pada 1 Mac 1933. RAMD memngandungi 25 batalion yang mana dua batalian sebagai Batalian Para, dua batalian sebagai Battalion Mekanis, satu Batalian Istiadat dan selebihnya adalah Batalian Infantri Standard. RAMD juga merupakan kor yang tertua dan terbesar di dalam Tentera Darat Malaysia.

Kor Infantri telah disusun semula menjadikan ia sebuah ketumbukan yang mantap dan berkeupayaan tinggi dalam melaksanakan setiap tugas. Dalam melaksanakan tugas-tugas dalam operasi dan membantu pihak berkuasa awam semasa aman, pasukan infantri baisa telah disusun semula dari segi keanggotaan dan material kepada Batalion Infantri Standard. Dengan latihan yang intensif dalam semua bentuk cabaran samada konvensional mahupun perperangan insurgensi, batalion ini dilatih supaya siap siaga bagi menghadapi ancaman musuh-musuh negara. Peranan Kor Infantri adalah mencari dan mendekati musuh, membunuh serta menawannya, menggunakan kesempatan dan menduduki tanah dan melaksanakan serangan di waktu siang atau malam tanpa mengira cuaca, keadaan tanah ataupun keadaan.

sekadar gambar hiasan

Rejimen Renjer Diraja (RRD)

"AGI IDUP AGI NGELABAN"

http://army.mod.gov.my/rrd

Rejimen Renjer Diraja (RRD) adalah salah satu daripada Kor Infantri yang telah ditubuhkan pada 16 Mac 1963. RRD memngandungi 9 batalion yang mana satu batalion sebagai batalion para, satu batalion sebagai battalion mekanis, dan selebihnya adalah batalion infantri standard. RRD juga merupakan kor yang kedua terbesar di dalam Tentera Darat Malaysia selepas RAMD. Perbezaannya dengan RAMD adalah keanggotaan RRD terdiri daripada berbagai kaum dan agama di Malaysia.Kor Infantri telah disusun semula menjadikan ia sebuah ketumbukan yang mantap dan berkeupayaan tinggi dalam melaksanakan setiap tugas. Tiga elemen utama iaitu Infantri Standard, Infantri Mekanis dan Infantri Para akan menjadi teras kepada infantrI. Dalam melaksanakan tugas-tugas dalam operasi dan membantu pihak berkuasa awam semasa aman, pasukan infantri baisa telah disusun semula dari segi keanggotaan dan material kepada Batalion Infantri Standard. Dengan latihan yang intensif dalam semua bentuk cabaran samada konvensional mahupun perperangan insurgensi, batalion ini dilatih supaya siap siaga bagi menghadapi ancaman musuh-musuh negara.Peranan Kor Infantri adalah mencari dan mendekati musuh, membunuh serta menawannya, menggunakan kesempatan dan menduduki tanah dan melaksanakan serangan di waktu siang atau malam tanpa mengira cuaca, keadaan tanah ataupun keadaan.

Kor Armor Diraja (KAD)

"BERSATU"

Kor Armor Diraja bermula dengan tertubuhnya Federation Armoured Car Squadron pada 1 September 1952. Skuadron ini telah diperbesarkan kepada Federation Amoured Car Regiment dalam tahun 1957. Dalam tahun 1960 Federation Amoured Car Regiment telah dicantumkan dengan Federation Regiment, sebuah battalion infanteri. Percantuman ini melahirkan Kor Peninjau yang telah dikurniakan gelaran Diraja pada 20 Mei 1972. Pada 22 Disember 1979 Kor Peninjau Diraja telah ditukarkan nama menjadi Kor Kavalri Diraja.

Tugas kor ini ialah menjalankan operasi secara ‘offensive’ dan ‘defensive’ dengan sentiasa menyediakan bantuan perisai kepada Tentera Darat. Cogankata Kor Armor Diraja ialah “BERSATU”.Peranan dalam melaksanakan gerakan ofensif, defensif dan gerakan dengan atau tanpa bantuan pasukan infantri dan pasukan-pasukan lain dan memberi perlindungan perisai kepada pasukan infantri dan pasukan-pasukan bantuan serta perkhidmatan yang lain.

Rejimen Semboyan Diraja (RSD)

"PANTAS DAN PASTI"

Rejimen Semboyan Diraja adalah sebuah rejimen Bantuan Tempur di dalam Tentera Darat Malaysia. Tugas utama Rejimen Semboyan Diraja menyediakan dan menyelenggarakan komunikasi untuk perintah dan kawalan Tentera Darat. Di samping itu, Rejimen ini juga terlibat di dalam menyediakan bantuan Peperangan Elektronik kepada Tentera Darat.Rejimen ini telah melaksanakan peranan dan tugasnya dengan berkesan dan mempamerkan kesetiaan yang tidak berbelah bagi terhadap Raja dan Negara, Rejimen Semboyan Malaysia kemudiannya telah dianugerahkan Gelaran Diraja pada 6 Jun 1992 dan dikenali hingga kini sebagai Rejimen Semboyan Diraja. Peranan RSD adalah untuk merancang, menyedia, mengurus dan menyelenggarakan semua sistem informasi dan teknologi multimedia untuk membolehkan fungsi kawalan dan pemerintahan di semua peringkat pemerintahan Tentera Darat dapat berjalan lancar.

Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD)

"BERUSAHA BERFAEDAH"

Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD) telah ditubuhkan pada 22 April 1953. Seperti Kor-kor lain juga, RAJD telah mengalami berbagai perubahan sejajar dengan perkembangan dan pembesaran Tentera Darat Malaysia. RAJD bermula dengan peranan awal yang terhad dalam membantu operasi Tentera
Persekutuan menentang komunis, khasnya dalam tugas-tugas memusnah bom, membersih kawasan periuk api, membina jalan, jambatan, landasan kapal terbang serta menyediakan bekalan air. Sekarang RAJD mampu memainkan peranan yang lebih luas dalam membantu pembangunan negara setelah dilengkapi dengan pelbagai kelengkapan peralatan dan jentera serta mempunyai pegawai-pegawai dan warga RAJD yang berkemahiran tinggi.

Dengan cogan kata "BERUSAHA BERFAEDAH" RAJD yang pakar dalam kejuruteraan tentera terbukti telah menyumbangkan banyak faedah kepada masyarakat dan negara termasuk menyediakan tenaga mahir kepada sektor awam apabila anggotanya bersara.RAJD adalah sebuah organisasi Bantuan Tempur dan peranan utamanya adalah untuk membantu Angkatan Tentera Malaysia untuk bertempur, bergerak dan hidup semasa perang.

Rejimen Artileri Diraja (RAD)

"TANGKAS TEGAS SAKSAMA"

Rejimen Artileri Diraja ditubuhkan di Kajang pada 15 Ogos 1957 dengan satu Bateri dimana sebahagian besar anggota-anggotanya ketika itu terdiri daripada bekas anggota Royal Artillery yang pernah berjuang di Pulau Belakang Mati, Singapura semasa Peperangan Dunia Kedua. Peranan Rejimen Artileri Diraja adalah untuk memberi bantuan tembakan yang berkesan kepada pasukan tempur di medan pertempuran supaya pihak musuh tidak dapat mengganggu operasi pasukan sahabat atau tidak dapat mengatur rancangan operasi mereka dengan efektif.

Kor Perkhidmatan Am (KPA)

"BERBAKTI"

Kor Perkhidmatan Am diwujudkan dalam tahun 1954 dengan nama “The Federation General Service Corps”. Bahagian-bahagiannya ketika itu ialah Pejabat-pejabat Rekod, Gaji, Perubatan, Pelajaran dan Perisikan. Nama pasukan Perkhidmatan Am dikuatkuasakan pada 1 Julai 1958. Bahagian-bahagian Perubatan dan Perisikan kemudian berpisah dan menubuh kor yang berasingan. Pasukan Perkhidmatan Am dengan rasminya menjadi Kor Perkhidmatan Am pada 1 Mei 1972. Kor ini bertanggungjawab sepenuhnya ke atas urusan khidmat dari segi Urusan Gaji, Pekeranian, Pelajaran dan Perhubungan Raya kepada Angkatan Tentera Malaysia. Cogankata Kor Perkhidmatan Am ialah “BERBAKTI”.

Kor Kesihatan Diraja (KKD)

"KHIDMAT DIUTAMAKAN"

Kor Kesihatan Diraja adalah sebuah organisasi yang bertanggungjawab dalam menyediakan perkhidmatan kesihatan dan pergigian yang berkualiti kepada seluruh warga ATM. Perkembangan perkhidmatan kesihatan dan pergigian angkatan tentera menyaksikan penubuhan unit-unit perubatan seperti RSAT, PPAT, PGAT, Institusi latihan seperti INSAN, IPP, Institut Perubatan Bawah Air dan Hospital Angkatan Tentera. Penglibatan KKD melalui projek-projek jiwa murni telah dapat membantu kerajaan dalam melaksanakan rancangan pembangunan Negara. Khidmat bakti perkhidmatan kesihatan dan pergigian terus berkembang maju dengan penglibatan KKD dalam misi PBB dan bantuan kemanusiaan demi keamanan dan kesejahteraan manusia sejagat.Cogankata Kor Kesihatan Diraja ini adalah “KHIDMAT DIUTAMAKAN”.

Kor Polis Tentera Diraja (KPTD)

"SEDIA BERKHIDMAT"

Kor Polis Tentera Diraja telah ditubuhkan pada 12 November 1953 dikenali sebagai Polis Tentera Persekutuan dan diletakkan dibawah pemerintahan dan Pentadbiran Royal Military Police, British Army. Pasukan kecil ini ditugaskan khas untuk menyelenggarakan tatatertib Tentera Darat sahaja. Dewasa ini Kor Polis Tentera Diraja telah berkembang dan memainkan peranan penting meliputi ketiga-tiga cabang perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia, bertanggungjawab terhadap undang-undang, peraturan-peraturan dan perintah-perintah tentera. Kecekapan Kor ini adalah selaras dengan cogankatanya “SEDIA BERKHIDMAT.

Kor Risik Diraja (KRD)

"PINTAR DAN CERGAS"

Kor Risik Diraja telah ditubuhkan secara rasminya pada 7 November 1969 dan dianugerahkan gelaran Diraja pada 7 Jun 1997 oleh SPB Yang DiPertuan Agong ke X Tuanku Ja'afar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman.Organisasi KRD diketuai oleh Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan (KPPP) merangkap Pengerusi KRD dan terbahagi kepada penempatan seperti berikut:

  • Bahagian Staf Perisikan Pertahanan (BSPP).

  • 92 Anggota Tentera Cawangan Khas (ATCK).

  • 91 Rejimen Khas Perisikan Tempur (RKPT).

  • Cawangan Perisikan.

  • Jabatan Arah Risik.

  • Pusat Latihan Perisikan (PULARIS).

Kor Perkhidmatan Diraja (KPD)

"BERKHIDMAT KEPADA SEMUA"

Kor Perkhidmatan Diraja berasal dengan penubuhan Cawangan Bekal dan Angkut dalam bulan April 1957 sebagai satu bahagian dalam Army Service Corps (ASC). ASC telah ditukarkan nama kepada Armed Forces Maintainance Corps (AFMC) selaras dengan tugasnya memberi bantuan logistik kepada semua Perkhidmatan Angkatan Tentera. Pada 9 April 1965 AFMC telah dibubarkan dan Pasukan Bekal dan Angkut Tentera telah ditubuhkan. Pasukan ini kemudian dikenali dengan nama Kor Perkhidmatan Diraja dan bercogankata “BERKHIDMAT KEPADA SEMUA”.Peranan KP adalah menguruskan pembekalan dan pergerakan dalam TD dikendalikan oleh Kor Perkhidmatan (KP).

Kor Ordnans Diraja (KOD)

"BERKHIDMAT DAN MEMBANTU"

Kor Ordnans Diraja bermula dengan penubuhan Malay Regiment Stores Depot pada 17 Julai 1964 di Port Dickson yang kemudiannya disatukan dengan lain-lain pasukan logistik, dalam bulan April 1957 dengan nama Army Service Corps (ASC). Berikutan dengan penubuhan Tentera Laut dan Udara Malaysia, ASC telah ditukar nama kepada Armed Forces Maintainance Corps (AFMC) pada 27 Mei 1958. Setelah AFMC dimansuhkan pada 9 April 1965, Kor ini telah dengan rasminya dinamakan Kor Kelengkapan Malaysia kemudian nya ditukarkan kepada Kor Ordnans Diraja. Cogankata Kor ini ialah “BERKHIDMAT MEMBANTU”.

Kor Jurutera Letrik dan Jentera Diraja (KJLJD)

"BERTUKANG DAN BERJUANG"

Kor Jurutera Leterik dan Jentera Diraja berasal dari Army Service Corps (ASC) yang telah ditubuhkan dalam bulan April 1957. Berikutan dengan penubuhan Tentera Laut dan Udara Malaysia, ASC telah ditukar nama kepada Armed Forces Maintainance Corps (AFMC) pada 27 Mei 1958. Setelah AFMC dimansuhkan pada 9 April 1965, Kor ini telah dengan rasminya dinamakan Kor Jurutera Letrik dan Jentera dan bercogankata “BERTUKANG DAN BERPERANG”.

Peranan Kor Jurutera Letrik dan Jentera adalah memberi bantuan teknik seperti pembaikan, penyelenggaraan dan pemeriksaan ke atas semua peralatan kepunyaan Tentera Darat kecuali kenderaan jentera berat kepunyaan Kor Jurutera Diraja seperti jentolak, trelar (yang dikenali sebagai Kenderaan Jenis C) dan peralatan perhubungan Kor Semboyan Diraja seperti peralatan telegraf yang digunakan untuk menerima dan menghantar mesej.

Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT)

"BERJUANG BERAKHLAK"

Perkhidmatan Agama dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah lama bermula selaras dengan penubuhan Rejimen Askar Melayu pada tahun 1933. Walau bagaimanapun perjawatan pada ketika itu terletak dibawah pentadbiran Jabatan Perkhidmatan Awam(JPA) dan bukannya ATM. Keperluan untuk menubuhkan sebuah KOR yang bertanggungjawab mengendalikan hal ehwal keagamaan dalam ATM semakn dirasakan perlu. Maka secara rasmi KAGAT telah ditubuhkan pada 16 APRIL 1985 di Kuala Lumpur dan menjadi Kor yang ke 16 dalam Tentera Darat .Penugasan perkhidmatan yang berkonsepkan “MILITARIZATION” meliputi ketiga-tiga perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia iaitu Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) DAN Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).Peranan melahirkan warga ATM yang berilmu,beriman,beramal dan bert akwa kearah memperkukuhkan kerohanian dan kekuatan tempur (SPIRITUAL COMBAT POWER).

Rejimen Askar Wataniah (RAW)

"BERKHIDMAT UNTUK NEGARA"

http://army.mod.gov.my/raw

Askar Wataniah Malaysia (AW) adalah badan sukarela yang berlainan daripada badan-badan sukarela yang lain. AW merupakan Angkatan Simpanan Tentera Darat Malaysia sebagai benteng kedua dalam mempertahankan negara kita yang tercinta. Penyertaan rakyat dalam AW merupakan satu sumbangan murni bagi menyahut seruan pertiwi sesuai dengan konsep HANRUH (Pertahanan Menyeluruh) yang ditetapkan dalam Dasar Pertahanan Negara. Sebagai sebuah negara yang pesat membangun dan berwawasan, penglibatan rakyat dan semua pihak adalah amat perlu bagi memainkan peranan dalam pembangunan serta pertahanan negara.HANRUH antaranya menetapkan bantuan nasional termasuk penggemblengan semua sumber negara di samping penglibatan Angkatan Tentera Malaysia.

Matlamat latihan AW adalah untuk menyediakan satu Angkatan Sukarela Tentera Darat yang mampu dikerah tenaga dan diaturgerakkan dalam masa yang singkat serta berupaya menjalankan tugas operasi tanpa memberikan banyak gangguan kepada ekonomi dan penghidupan sosial negara. Dengan itu, pendekatan latihan ialah untuk melatih pegawai dan anggota Sukarela dengan pengetahuan ilmu ketenteraan supaya mempunyai kemahiran dan sikap positif untuk melaksanakan tugas-tugas yang ditetapkan sesuai dengan peranan Kor masing-masing.

Sekian sajalah dlu tentang Tentera Darat Malaysia...ku bangga sangat dengan mereka.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS