RSS

Welcome My Blog for you share information

Tentera Laut Diraja Malaysia

Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), merupakan salah satu cabang Angkatan Tentera Malaysia dan agensi utama yang bertanggungjawab ke atas operasi pengawasan dan pertahanan maritim negara. Penguasaan TLDM meliputi 603, 210 kilometer persegi, (hampir dua kali ganda keluasan daratan Malaysia, 329, 860 km persegi) merangkumi kawasan pesisiran dan Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE). Tanggungjawab TLDM dalam mengawal Laluan Perhubungan Laut utama negara seperti Selat Melaka dan Selat Singapura. TLDM turut mengawasi kepentingan negara di kawasan-kawasan yang mempunyai tuntutan bertindih seperti di perairan Spratly.

Visi

Menjadi Tentera Laut Bertaraf Dunia

(Sentiasa Cemerlang)

Misi

Menjaga Kedaulatan dan Kepentingan Maritim Malaysia

Tentera Laut Diraja Malaysia berhasrat menjadi sebuah Tentera Laut Bertaraf Dunia melalui usaha penambahbaikan berterusan demi mencapai komitmen berikut:

Ø Melindungi dan mempertahankan kedaulatan maritim negara.

Ø Menyokong usaha-usaha pentadbiran dan pembangunan negara.

Ø Meningkatkan kerjasama dan keupayaan bersama dengan perkhidmatan lain di dalam atau luar negara.

Ø Mengeratkan hubungan dengan masyarakat demi kesejahteraan negara.

Ø Membangunkan tenaga kerja yang profesional, kompeten dan bermotivasi dalam melaksanakan tugas.

Lencana pangkat Angkatan Tentera Laut DiRaja Malaysia

Pegawai Tugas Am dan Tugas Khas

Laksamana Armada

(Pangkat tertinggi dalam perkhidmatan Tentera Laut Diraja Malaysia. Buat masa ini ia hanya dipegang oleh Yang Di-Pertuan Agong atau Sultan yang pernah menjadi Yang Di-Pertuan Agong. Ia setara dengan pangkat Fil Marsyal ataupun Marsyal TUDM dan bertaraf lima bintang. Laksamana Armada juga setaraf dengan laksamana lima bintang lain iaitu Admiral of the Fleet Tentera Laut Diraja British atau Fleet Admiral Tentera Laut Amerika)

Laksamana

Laksamana Madya

(Laksamana Madya ialah sebahagian dari susunan pegawai tinggi dalam perkhidmatan Tentera Laut Diraja Malaysia. Pegawai-pegawai tertinggi TLDM digelar Pegawai Berbendera kerana mereka layak mengibarkan bendera tersendiri ketika memerintah armada atau flotilla. Pegawai Berbendera dalam TLDM bermula dari Laksamana Pertama, Laksamana Muda, Laksamana Madya, Laksamana dan yang tertinggi, Laksamana Armada. Laksamana Madya berkedudukan lebih kanan dari Laksamana Muda tetapi lebih muda dari Laksamana, justeru bertaraf tiga bintang. Laksamana Madya juga setaraf dengan pegawai tiga bintang dari perkhidmatan lain iaitu Leftenan Jeneral dan Leftenan Jeneral TUDM)

Laksamana Muda

(Pangkat pegawai kanan atau pegawai berbendera dalam perkhidmatan Tentera Laut Diraja Malaysia. Ia setara dengan pangkat Rear Admiral tentera laut asing dan mempunyai insignia dua bintang. Di dalam Angkatan Tentera Malaysia, Laksamana Muda setara dengan Mejar Jeneral Tentera Darat dan Mejar Jeneral TUDM)

Laksamana Pertama

(Pegawai Berbendera yang paling muda di dalam perkhidmatan Tentera Laut Diraja Malaysia. Laksamana Pertama setaraf dengan Brigedier Jeneral Tentera Darat dan Brigedier Jeneral TUDM. Laksamana Pertama setaraf dengan Komodor atau Commodore dalam Tentera Laut Diraja British dan beberapa negara Komanwel lain)

Kapten

(Pangkat yang terdapat dalam perkhidmatan Tentera Laut Diraja Malaysia. Ia ialah pegawai kanan yang paling kanan (senior) dalam perkhidmatan itu. Di dalam TLDM, seseorang kapten biasanya ditugaskan menjadi pegawai memerintah kapal-kapal utama armada, seperti frigat dan pengkalan-pengkalan di darat. Oleh kerana ketiadaan pangkat Komodor, seorang kapten yang paling kanan biasanya dilantik sebagai Pegawai Kanan Armada, menjalankan fungsi dan tugas seorang komodor)

Komander

(Pangkat yang terdapat dalam perkhidmatan Tentera Laut Diraja Malaysia. Komander setara dengan Leftenan Kolonel Tentera Darat dan Leftenan Kolonel TUDM. Komander juga setaraf dengan Commander dalam kebanyakan tentera laut di dunia. Komander lebih kanan dari Leftenan Komander tetapi lebih muda (junior) dari Kapten)

Leftenan Komander

(Pegawai dalam perkhidmatan Tentera Laut Diraja Malaysia. Leftenan Komander setara dengan Mejar Tentera Darat dan Mejar TUDM. Leftenan Komander juga setaraf dengan Lieutenant Commander dalam tentera-tentera laut negara lain di dunia)

Leftenan

Leftenan Madya

(Pangkat pegawai muda dalam perkhidmatan Tentera Laut Diraja Malaysia. Leftenan Madya setara dengan Leftenan dalam Tentera Darat dan Leftenan TUDM.Pangkat Leftenan juga mempunyai persamaan dengan sistem pangkat British seperti kebanyakan struktur pangkat Angkatan Tentera Malaysia. Seorang Leftenan Madya setara dengan Sub-Lieutenant dalam kebanyakan tentera laut Komanwel)

Leftenan Muda

((singkatan Lt M) merupakan pangkat tentera bagi pegawai bertauliah terbawah di dalam kebanyakan angkatan tentera. Perkatan leftenan diterbitkan daripada bahasa Perancis, lieu bermaksud "berada dalam" seperti satu kedudukan; dan tenant bermaksud "menyandang" seperti "menyandang kedudukan",oleh itu "leftenan" adalah seseorang yang menyandang kedudukan sekiranya ketidak hadiran pegawai lebih kanan dari beliau)

Pegawai Kadet Kanan

Kadet

Askar Laskar

Pegawai Waran I

Pegawai Waran II

Bintara Kanan

Bintara Muda

Laskar Kanan

Laskar Kelas I

Laskar Kelas II

Laskar Muda


 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Tentera Udara Diraja Malaysia

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) adalah pasukan udara di dalam Angkatan Tentera Malaysia. Pasukan ini ditugaskan untuk mempertahankan ruang udara Malaysia dan dilengkapkan dengan pesawat-pesawat pejuang dan pengangkut.


Visi
Kuasa Udara yang Dominan

Misi
Untuk mempertahankan kedaulatan dan keutuhan negara serta kepentingannya melalui penggunaan kuasa udara yang berkesan

Nilai Teras TUDM
Integriti * Keberanian * Keunggulan * Setia Kawan * Perkhidmatan Sebelum Peribadi

Matlamat TUDM secara menyeluruh ialah untuk menyediakan, mengendali dan menggerakkan satu angkatan udara yang sentiasa bersedia dan berkemampuan untuk menonjolkan kekuatan kuasa udara demi memelihara dan menjaga kepentingan negara. Sebagai salah satu elemen pertahanan di dalam Angkatan Tentara Malaysia, TUDM berperanan untuk melaksanakan tugas-tugas berikut:
 • Pengawalan Ruang Angkasa untuk digunakan bagi tujuan damai disamping menghalang penggunaannya oleh pihak musuh. Ia melibatkan “offensive airstrike”, “defensive counter-air” dan operasi “defensive suppressive”.
 • Aplikasi Kekuatan bagi mengani ancaman di permukaan sama ada di bumi ataupun di udara. Ia melibatkan serangan strategik, operasi dan serangan maritim.
 • Peningkatan Kekuatan bagi menambahkan keupayaan di udara dan di darat yang melibatkan misi pengisian minyak di udara, pengawasan dan tinjauan, misi mengangkut, “electronik counter measure” dan operasi menyelanat kombat udara.
 • Ketahanan Kekuatan untuk melaksanakan operasi dengan jayanya. ia melibatkan pertahanan pangkalan, sokongan logistik dan sokongan pangkalan bagi memberi perkhidmatan penting kepada organisasi dan anggota.

Lencana pangkat Angkatan Tentera Malaysia

Pegawai Tugas Am dan Tugas Khas

Marsyal TUDM

(Pangkat tertinggi yang terdapat di dalam perkhidmatan Tentera Udara Diraja Malaysia, (TUDM). Buat masa ini, pangkat ini dikhususkan bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia, Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong dan Sultan-sultan yang pernah bertahkta sebagai Yang Di-Pertuan Agong)

Jeneral TUDM

(Pangkat Tentera Udara Diraja Malaysia, (TUDM) yang setaraf empat bintang. Ianya setaraf dengan pegawai tinggi empat bintang lain iaitu Jeneral dan Laksamana)

Leftenan Jeneral TUDM

(Pangkat pegawai tinggi Tentera Udara Diraja Malaysia. Dahulu ianya ditulis sebagai Leftenan Jeneral (Udara) bagi membezakan seseorang pegawai TUDM dengan sejawatnya iaitu Leftenan Jeneral dalam Tentera Darat Malaysia)

Mejar Jeneral TUDM

(Pangkat pegawai tinggi Tentera Udara Diraja Malaysia. ianya lebih kanan dari pangkat Brigedier Jeneral TUDM tetapi lebih junior dari Leftenan Jeneral TUDM)

Brigedier Jeneral TUDM

(Pangkat pegawai tinggi Tentera Udara Diraja Malaysia yang paling rendah atau yang paling junior. Ianya setaraf dengan Brigedier Jeneral Tentera Darat dan Laksamana Pertama. Pangkat ini diperkenalkan pada tahun 1983, menggantikan pangkat Air Commodore seperti yang terdapat di dalam perkhidmatan tentera udara negara-negara Komanwel lain)

Kolonel TUDM

Leftenan Kolonel TUDM

Mejar TUDM

Kapten TUDM

Leftenan TUDM

Leftenan Muda TUDM

((singkatan Lt M TUDM) merupakan pangkat TUDM bagi pegawai muda yang ditauliahkan. Ia merupakan pangkat terbawah di dalam pegawai Angkatan Tentera Malaysia. Perkatan leftenan diterbitkan daripada bahasa Perancis, lieu bermaksud "berada dalam" seperti satu kedudukan, dan tenant bermaksud "menyandang" seperti "menyandang kedudukan",oleh itu "leftenan" adalah seseorang yang menyandang kedudukan sekiranya ketidak hadiran pegawai lebih kanan dari beliau)

Askar Laskar

Pegawai Waran I

Pegawai Waran II

Flait Sarjan

Sarjan Udara

Laskar Udara Kanan

Laskar Udara Kelas I

Laskar Udara Kelas II

(tiada lencana)

(Pangkat dalam Tentera Udara Diraja Malaysia. Tarafnya di antara Laskar Udara Kelas I dan Perajurit Muda. Ia setaraf dengan Prebet dalam Tentera Darat Malaysia dan Laskar Kelas II dalam Tentera Laut Diraja Malaysia)

Perajurit Muda

(tiada lencana)

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Tentera Darat Malaysia


Tentera Darat Malaysia adalah komponen darat dan komponen terbesar di dalam Angkatan Tentera Malaysia. Tentera Darat Malaysia mempunyai 17 rejimen dan kor dan yang aturkan menjadi pasukan-pasukan tempur, pasukan-pasukan bantuan tempur dan pasukan-pasukan bantuan. Pasukan yang paling ternama dan ulung di dalam Tentera Darat Malaysia adalah Rejimen Askar Melayu.

Lencana pangkat Angkatan Tentera Malaysia

Pegawai Tugas Am dan Tugas Khas

Fil Marsyal I

(Pangkat pegawai tentera. Pada hari ini, ia merupakan pangkat tertinggi di dalam satu-satu pasukan tentera darat di mana ia digunakan, iaitu selepas Jeneral ataupun selepas Kolonel Jeneral bagi tentera negara-negara Eropah Timur. Bagaimanapun, berdasarkan sejarah beberapa pasukan tentera menggunakan pangkat Marshal sebagai pangkat bagi seseorang pemerintah divisyen, contohnya Sepanyol dan Mexico)

Jeneral

(Pegawai tentera yang berpangkat tinggi. Istilah ini digunakan oleh hampir semua negara di dunia, dan dengan sendirinya sebagai satu pangkat, ataupun sebagai istilah am untuk "pegawai-pegawai jeneral". Dalam kebanyakan negara, gred-gred Jeneral merupakan pangkat-pangkat yang tertinggi dalam hierarki pangkat, bagaimanapun, terdapat juga negara-negara yang mempunyai pangkat yang lebih tinggi, seperti Marsyal Tentera Darat atau Fil Marsyal)

Leftenan Jeneral

(Pangkat tentera yang digunakan oleh kebanyakan negara. Pangkat ini berasal dari Zaman Pertengahan ketika pangkat Leftenan Jeneral diberikan kepada pemerintah kedua dimedan pertempuran, yang biasanya melapor diri kepada Kapten Jeneral.Dalam kebanyakan negara, pangkat Kors Jeneral telah menggantikan pangkat Leftenan-Jeneral dahulunya (contoh. Perancis). Tetapi, bagi memudahkan, ia sering diterjemah dalam bahasa Inggeris sebagai Leftenan Jeneral)

Mejar Jeneral

(Pangkat tentera yang digunakan di kebanyakan negara. Istilah tersebut diambil dari pangkat lama Sarjan Mejar Jeneral. Seorang mejar jeneral termasuk dalam jajaran pegawai peringkat tinggi, biasanya satu tingkat di atas Brigedier Jeneral dan Brigedier, dan satu tingkat di bawah Leftenan Jeneral)

Brigedier Jeneral

(Pangkat yang terdapat di dalam perkhidmatan Tentera Darat Malaysia. Ianya merupakan pangkat pegawai jeneral yang terendah, didahului oleh Mejar Jeneral. Brigedier Jeneral merupakan lantikan seterusnya setelah pangkat Kolonel. Namun pernah juga berlaku dalam sejarah TDM, seseorang Leftenan Kolonel dinaikan pangkat terus ke Brigedier Jeneral)

Kolonel

(Kolonel (disebut /ˈkɜrnəl/) (Kol atau KOL) merupakan satu pangkat tentera di dalam pegawai tauliah. Ia juga digunakan dalam beberapa pasukan polis dan struktur pangkat separa tentera. Kolonel biasanya bertanggungjawab ke atas sebuah rejimen di dalam tentera darat.Pada hari ini, seorang kolonel adalah pangkat tentera medan yang berada pada kedudukan tertinggi, atau kedua tertinggi selepas jeneral. Di dalam pasukan tentera yang kecil, kolonel boleh menjadi pangkat tertinggi yang boleh disandang)

Leftenan Kolonel

Mejar

Kapten

(Kapten merupakan satu pangkat atau gelaran dengan pelbagai makna. Perkataan tersebut datangnya dari bahasa Inggeris melalui bahasa Perancis daripada Bahasa Latin capitaneus ("ketua") yang mana ia berasal daripada perkataan caput ("kepala").Perkataan tersebut mempunyai makna yang berbeza dalam bidang pelayaran, tentera, penerbangan, polis, perkhidmatan kecemasan dan sukan.Angkatan Tentera Malaysia Kapten setaraf dengan Kolonel Tentera Darat dan Kolonel TUDM)

Leftenan

Leftenan Muda

((singkatan Lt M) merupakan pangkat tentera bagi pegawai bertauliah terbawah di dalam kebanyakan angkatan tentera. Perkatan leftenan diterbitkan daripada bahasa Perancis,lieu bermaksud "berada dalam" seperti satu kedudukan, dan tenant bermaksud "menyandang" seperti "menyandang kedudukan", oleh itu "leftenan" adalah seseorang yang menyandang kedudukan sekiranya ketidak hadiran pegawai lebih kanan dari beliau)

Askar Laskar

Pegawai Waran I

Pegawai Waran II

Staf Sarjan

Sarjan

Koperal

Lans Koperal

Perajurit Muda

(tiada lencana)

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS